Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel vraagt Nederland uitleg over bagatelliseren boerenfraude

Brussel vraagt Nederland uitleg over bagatelliseren boerenfraude

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt Nederland opheldering over berichten dat het haar zou hebben voorgelogen over de omvang van subsidiefraude door boeren. Maar het dagelijks EU-bestuur wil nog geen conclusies trekken of vooruitlopen op eventuele strafmaatregelen.

Het ministerie van Landbouw bagatelliseerde tegenover de Europese Commissie de omvang van fraude door Nederlandse boeren met EU-subsidies, meldden onder meer Trouw en De Groene Amsterdammer in samenwerking met onderzoeksplatform Investico woensdag. Boeren gaven meer grond op dan ze bezaten. Zo streken ze ten onrechte meer subsidie op en mochten ze meer mest gebruiken. Het ministerie wist volgens de onthullers dat dit wijdverbreid was, maar ontkende dat tegenover de commissie.

"We staan in contact met de relevante autoriteiten in Nederland om meer te weten te komen over deze specifieke zaak", zegt een woordvoerder van de commissie. "We moeten eerst de feiten vaststellen en daarna zullen we zien welke stappen gepast zijn."

Toezicht op landbouwsubsidies

De commissie wijst er wel op dat de EU-lidstaten de taak hebben om toezicht te houden op de EU-landbouwsubsidies. Zij houdt dan weer in de gaten of de EU-landen dat goed uitvoeren.

Demissionair landbouwminister Piet Adema wil tijdens een debat in de Tweede Kamer niet veel meer kwijt over de kwestie. Eerst wil hij zich meer verdiepen in de stukken en verslagen. Ook wil hij betrokken ambtenaren spreken. "Ik wil weten hoe het precies is gegaan, dan kan ik op basis van de feiten een conclusie trekken." Hij informeert de Kamer hier later over.

2017

De fraude kwam in 2017 aan het licht, toen Adema nog geen minister was. De Europese Commissie zou hebben gedreigd met terugvorderingen, maar het ministerie relativeerde de omvang. Van sancties kwam het niet.

Het ministerie van Landbouw kreeg lang veel gedaan in Brussel, maar rekte Europese regels geregeld wel erg op. Daarmee heeft het veel krediet verspeeld.

Meer uit Buitenland

Doden door bosbranden in zuidoosten van Turkije

MARDIN (ANP/AFP) - In het zuidoosten van Turkije zijn vijf mensen omgekomen en meer dan veertig anderen gewond geraakt door bosbranden, meldt de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op X. De vlammen bereikten een aantal dorpen in de nacht van donderdag op vrijdag.

1 uur geleden
VS en China informeel weer in gesprek over kernwapens

SHANGHAI (ANP/RTR) - Vertegenwoordigers van China hebben aan een Amerikaanse delegatie tijdens een tweedaagse reeks informele gesprekken verteld dat China niet zal terugvallen op nucleaire bedreigingen richting Taiwan, in het geval van een Chinese nederlaag in het conflict over het eiland.

3 uur geleden
Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten na grensoversteek

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse soldaten donderdag de grens waren overgestoken. Het incident vond plaats bij de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen de twee landen. Na de waarschuwingsschoten keerden de Noord-Koreaanse soldaten weer terug, aldus de Zuid-Koreaanse legerleiding.

3 uur geleden
Opnieuw demonstraties in Israël tegen regering Netanyahu

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden Israëliërs hebben donderdag gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze beschuldigen Netanyahu ervan een deal te belemmeren waardoor de Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden die door Hamas gevangen worden gehouden.

6 uur geleden
Mogelijke wapenleveringen van en naar Korea's na bezoek Poetin

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea heeft geleid tot speculaties over de rol van beide Korea's in de oorlog in Oekraïne. Poetin sloot donderdag niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwt hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

13 uur geleden
Acteur Donald Sutherland (88) overleden

MIAMI (ANP) - De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

14 uur geleden
Poetin ziet NAVO ook in Azië als bedreiging

HANOI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin beschouwt de NAVO ook in Azië als een "veiligheidsdreiging" voor zijn land. Poetin is op bezoek in Vietnam en beschuldigt de westerse alliantie ervan daar op te rukken.

14 uur geleden