Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel verliest staatssteunzaak Luxemburg en Amazon

Brussel verliest staatssteunzaak Luxemburg en Amazon

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie heeft in 2017 ten onrechte de Luxemburgse regering opgedragen 250 miljoen euro 'achterstallige' belasting plus rente te vorderen van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon. Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in een zaak die de Luxemburgse regering en Amazon tegen het besluit van het dagelijks EU-bestuur hadden aangespannen. Het gerecht vernietigt het commissiebesluit.

Volgens het gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, kan de commissie niet aantonen dat Amazon door afspraken met de Luxemburgse belastingdienst is voorgetrokken op andere bedrijven en dat het bedrijf daardoor zijn belastingdruk onrechtmatig kon verminderen.

In 2017 oordeelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dat Luxemburg illegale staatssteun had verleend aan Amazon. Het bedrijf is gevestigd in het groothertogdom en genoot volgens de Deense voordelen ten opzichte van de concurrentie door een gunstige belastingdeal (‘ruling’) uit 2003, die in 2011 werd verlengd.

Geen belasting

Amazon hoefde daardoor over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen en droeg vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, zei Vestager indertijd. Volgens haar hanteerde de Luxemburgse fiscus een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen via een constructie met twee Amazon-dochters waartussen met winsten werd geschoven. Daarmee kon Amazon de belastingafdrachten drukken, maar daar is de Europese rechter het dus niet mee eens.

De uitspraak is een nieuwe klap in het gezicht van de commissie, die vorig jaar ook al werd teruggefloten nadat ze Ierland had opgedragen 13 miljard euro ‘achterstallige’ belasting van de Amerikaanse techgigant Apple te vorderen, en Nederland 25 miljoen van de Amerikaanse koffiebrander Starbucks. In 2019 won het dagelijks EU-bestuur juist een soortgelijke Luxemburgse belastingzaak over staatssteun voor Fiat, terwijl eerder op woensdag het gerecht de commissie ook gelijk gaf over een Luxemburgse belastingdeal met het Franse energiebedrijf Engie.

Mogelijke verdere stappen

De commissie kan tegen het oordeel in beroep gaan bij het EU-hof maar Vestager zegt de uitspraak eerst te zullen bestuderen voor ze over "mogelijke verdere stappen" besluit. "De commissie gebruikt alle instrumenten die ze tot haar beschikking heeft om oneerlijke belastingpraktijken te bestrijden."

Volgens de maatschappelijke organisatie Oxfam Novib toont de Amazon-uitspraak aan dat de EU meer moet doen om een ​​einde te maken aan internationale belastingontwijking. "EU-lidstaten kunnen niet doorgaan met het uitdelen van oneerlijke belastingvoordelen aan Big Tech, waardoor landen wereldwijd jaarlijks miljarden aan belastinginkomsten mislopen", reageert Esmé Berkhout, beleidsadviseur bij Oxfam Novib.

In een reactie zegt Amazon blij te zijn met de uitspraak. "Die is in lijn met ons beleid dat we ons houden aan alle geldende wetgeving en dat Amazon geen speciale behandeling kreeg."

Meer uit Financieel

Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

10 minuten geleden
Voorzitter klimaattop Dubai: geen gesprekken over fossiele deals

DUBAI (ANP/RTR) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai ontkent beschuldigingen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de bijeenkomst willen aangrijpen om fossiele brandstofdeals te sluiten. De BBC meldde eerder deze week op basis van gelekte documenten dat de VAE met vijftien landen zouden willen praten over olie- en gascontracten.

1 uur geleden
Inflatie in Duitsland verder gedaald in november

WIESBADEN (ANP/DPA) - De inflatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, is deze maand gedaald tot 3,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In oktober bedroeg de inflatie nog 3,8 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

1 uur geleden
Chef toezicht ECB rekent op sneller stijgende spaarrentes

FRANKFURT (ANP/DPA) - Europese banken zullen binnenkort de spaarrentes voor particuliere klanten sneller verhogen. Dat is de verwachting van Andrea Enria, het hoofd voor bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.

1 uur geleden
Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.

2 uur geleden
Claimclub: schadevergoeding om sjoemelsoftware stap dichterbij

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

2 uur geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

3 uur geleden