
Brussel start onderzoek overname Kustomer door Facebook
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen naar de voorgenomen overname door Facebook van Kustomer, dat bedrijven helpt bij digitale klantenservice. Het dagelijks EU-bestuur is "bezorgd" dat de overname de concurrentie verstoort op de markt voor zogeheten CRM-software, laat ze weten. Dat zijn systemen die klantgegevens helpen beheren en verkoopmanagement ondersteunen.
Ook vreest de commissie dat de overname de marktpositie van Facebook op het gebied van zogeheten online-display-advertenties, zoals banners, mogelijk te veel versterkt, omdat het Amerikaanse internetbedrijf al beschikt over "aanzienlijke hoeveelheden" gegevens waarmee het advertenties op zijn site kan personaliseren.
Vicevoorzitter Margrethe Vestager (Mededinging): "Het is belangrijk om potentieel problematische overnames door ondernemingen die al dominant zijn in bepaalde markten nauwkeurig te bekijken. Dat geldt vooral voor de digitale sector, waar Facebook een leidende positie heeft in zowel online-display-reclame als berichtenkanalen als WhatsApp, Messenger of Instagram. Het doel van ons onderzoek is zeker te zijn dat deze overname niet bedrijven of consumenten zal schaden en dat de data die Facebook krijgt de concurrentie niet vervalsen."
Berichtendiensten
Facebook maakte in november bekend het jonge softwarebedrijf Kustomer te kopen. Daarmee zou een bedrag van ruim 1 miljard dollar zijn gemoeid. Omdat Kustomer in de EU niet genoeg omzet behaalt hoefde Facebook de deal formeel niet in Brussel te melden. Maar lidstaat Oostenrijk uitte serieuze zorgen en vroeg de commissie toch de overname onder de loep te nemen, gesteund door onder andere de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt. Ook de autoriteiten in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bestuderen de kwestie.
De overname van Kustomer past in de strategie van Facebook om inkomsten te genereren met berichtendiensten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld al tegen betaling berichten sturen naar hun klanten via WhatsApp. Met de technologie van Kustomer kan Facebook zijn zakelijke diensten uitbreiden met bijvoorbeeld een klantenservicesysteem. "Elk bedrijf weet dat wanneer de telefoon gaat, ze moeten opnemen. Maar sms'jes en berichten zijn steeds belangrijker geworden dan dat telefoontje en bedrijven moeten zich aanpassen", schreef Facebook vorig jaar nog in een blog.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Maker van elektrische auto's Tesla hoorde woensdag bij de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel zo'n 3 procent hoger ondanks dat het bedrijf van topman Elon Musk afgelopen kwartaal minder auto's heeft verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De vlak voor beursopening verschenen verkoopcijfers waren evenwel beter dan analisten hadden gevreesd.
12 minuten geledenAUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
20 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
23 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geleden