Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel peilt hoe chipbedrijven denken over Chinese chipproductie

Brussel peilt hoe chipbedrijven denken over Chinese chipproductie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie peilt hoe in de Europese chipindustrie gekeken wordt naar China's omvangrijke productie van oudere generatie computerchips. Het is mogelijk dat Brussel in een later stadium ook wil ingrijpen op deze markt, die onder meer voor de Nederlandse chipmachinemaker ASML erg belangrijk is.

Persbureau Reuters hoorde van ingewijden dat om feedback wordt gevraagd in aanloop naar twee onderzoeken die in september plaatsvinden. Een woordvoerder van de commissie bevestigde vervolgens dat Brussel een "gericht overleg met de industrie is begonnen om het gebruik van oudere chips in toeleveringsketens verder te beoordelen".

Het is onduidelijk welke acties precies uit de peilingen kunnen voortvloeien. In een antwoord per e-mail op vragen van Reuters stelde de woordvoerder dat de Europese Unie en de Verenigde Staten "gezamenlijke of coöperatieve maatregelen kunnen nemen om afhankelijkheden of verstorende effecten aan te pakken".

Eigen productie

China investeert de laatste tijd flink in het opvoeren van de eigen productie van oudere chipmodellen. Dat komt deels doordat de VS en andere westerse landen eerder zelf begonnen om China de toegang te beperken tot het kopen of maken van geavanceerdere computerchips.

Voor een bedrijf als ASML zijn de Chinese investeringen niet per se slecht nieuws. China's productie-uitbreidingen stuwen immers de vraag naar apparatuur die ASML maakt.

Concurrentie

Maar voor chipmakers als het Duitse Infineon, het Franse STMicroelectronics en het Nederlandse NXP is de situatie ingewikkelder. Zij hebben te maken met toenemende Chinese concurrentie, maar doen ook zaken in China.

Brussel zou ook willen weten in hoeverre andere Europese bedrijven werken met Chinese chips. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lucht- en ruimtevaart, de autosector, de gezondheidszorg en energiebedrijven.

Heffingen

De spanningen tussen Brussel en Beijing lopen recent op. Deze week zijn in de EU juist hoge importheffingen voor Chinese elektrische auto's ingevoerd. De heffingen moeten een eind maken aan de oneerlijke concurrentie die China zou bedrijven door eigen fabrikanten te subsidiëren. China werkt op zijn beurt ook aan maatregelen die Europese bedrijven kunnen raken.

Eerder werd al duidelijk dat China onderzoekt of extra importheffingen op Europees varkensvlees mogelijk zijn. Volgens analisten zouden strafheffingen op varkensvlees vooral Spanje, Nederland en Denemarken raken. China onderzoekt ook of antidumpingheffingen mogelijk zijn op Europese sterkedrank, wat vooral Frankrijk zou treffen.

Meer uit Financieel

Investeerders betalen 82,5 miljoen voor YouTubehit Hot Ones

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - First We Feast, het bedrijf achter de populaire YouTube-interviewshow Hot Ones, verandert van eigenaar. Een groep investeerders, waaronder mediabedrijf Mythical Entertainment van YouTube-sterren Rhett en Link, betaalt in totaal 82,5 miljoen dollar voor de onderneming.

44 minuten geleden
Havenbaas: kwetsbaar door afhankelijkheid van Chinese goederen

ROTTERDAM (ANP) - Nederland is kwetsbaar doordat het zoveel producten uit China haalt en dat baart de baas van de Rotterdamse haven zorgen. "Ik denk dat het heel lastig wordt om auto's in Europa nog te produceren op het moment dat al die containers stoppen, als niks meer uit China bij ons in Europa komt", zei topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam donderdag tijdens het jaarlijkse Havendebat. De kans dat dat gebeurt acht hij niet groot, benadrukte de topman daarbij. "Alleen we moeten er nooit naïef in worden."

51 minuten geleden
Kleine uitslagen op Europese beurzen na nieuwe renteverlaging ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met kleine uitslagen de handel uitgegaan, na het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in de eurozone verder te verlagen. De rente gaat nu voor de vierde keer dit jaar met een kwart procentpunt omlaag, zoals algemeen was verwacht door beleggers.

1 uur geleden
ASML wil meebetalen aan duizenden nieuwe woningen in regio

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML gaat investeren om de woningbouw rondom het bedrijf flink aan te jagen. De ambitie van de Veldhovense onderneming is om tot 2040 bij te dragen aan de bouw van 25.000 woningen. Hiermee wil het bedrijf helpen het tekort aan betaalbare huizen in de regio op te lossen.

1 uur geleden
Lagarde: gesproken bij ECB over politieke onzekerheid in EU en VS

FRANKFURT (ANP/AFP) - De beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben bij de rentevergadering gesproken over "politieke onzekerheid" in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat zei ECB-president Christine Lagarde in een toelichting op het besluit van de centrale bank om de rente in de eurozone voor de vierde keer dit jaar te verlagen.

2 uur geleden
Photoshop-maker Adobe onderuit op Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - Adobe ging donderdag 11,7 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse softwarefabrikant behaalde in het laatste kwartaal van zijn boekjaar meer omzet en winst dan verwacht. Volgens topman Shantanu Narayen realiseerde het bedrijf daarmee in het afgelopen boekjaar een recordomzet, mede dankzij de sterke groei van zijn cloudactiviteiten en de toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De Photoshop-maker gaf echter een teleurstellende omzetverwachting af voor het nieuwe boekjaar.

3 uur geleden
ECB verwacht iets zwakkere groei economie van eurozone

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar en de komende jaren iets minder sterk zal groeien dan eerder gedacht. Volgens nieuwe voorspellingen van de centrale bank in Frankfurt wordt nu voor dit jaar gerekend op een plus van 0,7 procent. In september ging de ECB nog uit van een groei met 0,8 procent.

4 uur geleden