Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel peilt hoe chipbedrijven denken over Chinese chipproductie

Brussel peilt hoe chipbedrijven denken over Chinese chipproductie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie peilt hoe in de Europese chipindustrie gekeken wordt naar China's omvangrijke productie van oudere generatie computerchips. Het is mogelijk dat Brussel in een later stadium ook wil ingrijpen op deze markt, die onder meer voor de Nederlandse chipmachinemaker ASML erg belangrijk is.

Persbureau Reuters hoorde van ingewijden dat om feedback wordt gevraagd in aanloop naar twee onderzoeken die in september plaatsvinden. Een woordvoerder van de commissie bevestigde vervolgens dat Brussel een "gericht overleg met de industrie is begonnen om het gebruik van oudere chips in toeleveringsketens verder te beoordelen".

Het is onduidelijk welke acties precies uit de peilingen kunnen voortvloeien. In een antwoord per e-mail op vragen van Reuters stelde de woordvoerder dat de Europese Unie en de Verenigde Staten "gezamenlijke of coöperatieve maatregelen kunnen nemen om afhankelijkheden of verstorende effecten aan te pakken".

Eigen productie

China investeert de laatste tijd flink in het opvoeren van de eigen productie van oudere chipmodellen. Dat komt deels doordat de VS en andere westerse landen eerder zelf begonnen om China de toegang te beperken tot het kopen of maken van geavanceerdere computerchips.

Voor een bedrijf als ASML zijn de Chinese investeringen niet per se slecht nieuws. China's productie-uitbreidingen stuwen immers de vraag naar apparatuur die ASML maakt.

Concurrentie

Maar voor chipmakers als het Duitse Infineon, het Franse STMicroelectronics en het Nederlandse NXP is de situatie ingewikkelder. Zij hebben te maken met toenemende Chinese concurrentie, maar doen ook zaken in China.

Brussel zou ook willen weten in hoeverre andere Europese bedrijven werken met Chinese chips. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lucht- en ruimtevaart, de autosector, de gezondheidszorg en energiebedrijven.

Heffingen

De spanningen tussen Brussel en Beijing lopen recent op. Deze week zijn in de EU juist hoge importheffingen voor Chinese elektrische auto's ingevoerd. De heffingen moeten een eind maken aan de oneerlijke concurrentie die China zou bedrijven door eigen fabrikanten te subsidiëren. China werkt op zijn beurt ook aan maatregelen die Europese bedrijven kunnen raken.

Eerder werd al duidelijk dat China onderzoekt of extra importheffingen op Europees varkensvlees mogelijk zijn. Volgens analisten zouden strafheffingen op varkensvlees vooral Spanje, Nederland en Denemarken raken. China onderzoekt ook of antidumpingheffingen mogelijk zijn op Europese sterkedrank, wat vooral Frankrijk zou treffen.

Meer uit Financieel

Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

15 minuten geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

35 minuten geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israëlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

1 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

2 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

2 uur geleden
Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

6 uur geleden