
Brussel overweegt prijsplafond stroom uit zon en wind
BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Commissie overweegt stroomproducenten die niet op gas draaien te laten meebetalen aan maatregelen die de energierekening voor burgers betaalbaar moeten houden. Bedrijven die met zonnepanelen, windmolens of kerncentrales elektriciteit opwekken zouden daarbij gebonden zijn aan een prijsplafond, meldt persbureau Reuters op basis van een document van de Europese Commissie.
In het conceptplan van de commissie staat dat de elektriciteitsproducenten het geld dat ze verdienen boven een bepaald maximumbedrag moeten afstaan aan nationale overheden. Die moeten de opbrengsten gebruiken om de energierekeningen van EU-burgers te verlagen. Het document dat Reuters heeft ingezien zou een eerste verkenning zijn van alle opties om de pijn van de sterk gestegen gas- en elektriciteitsprijzen te verzachten.
Als een dergelijk voorstel daadwerkelijk wordt aangenomen, zou dat botsen met zogeheten "mazzelbelastingen" die enkele EU-landen hebben ingevoerd voor energiebedrijven. Zij krijgen te maken met een extra heffing op de grote winsten die ze boeken door de enorme stijging van de gasprijzen die de oorlog in Oekraïne heeft veroorzaakt. Deze extra heffingen, die bijvoorbeeld Spanje heeft ingevoerd, zouden dan ook moeten worden afgeschaft.
Maatregelen
In het document zou ook staan dat er maatregelen moeten komen die de vraag naar elektriciteit afremmen. Eerder kwamen EU-landen al overeen dat ze hun gasverbruik deze winter zullen verminderen. Bij alle maatregelen is wel haast geboden, gezien de huidige energiecrisis.
De energieministers van de EU-lidstaten komen 9 september bijeen om te bespreken wat ze kunnen doen tegen de hoge energieprijzen. Vijf dagen later zal Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, haar voorstellen voor noodmaatregelen tegen de energiecrisis uit de doeken doen.
Meer uit Financieel
SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.
6 uur geledenNEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.
7 uur geledenHEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.
1 dag geledenDETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.
1 dag geleden