Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping vlees

Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping vlees

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt zich "geen enkele zorgen" over het onderzoek dat China heeft aangekondigd naar te goedkoop Europees varkensvlees, verzekert zij. De commissie volgt het onderzoek op de voet en komt in actie als dat niet volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verloopt, zegt een woordvoerder.

China kondigde het onderzoek maandag aan. Beijing en Brussel ruziën over hun onderlinge handel en schermen de laatste tijd over en weer met strafmaatregelen. De Europese Unie dreigt binnenkort hoge importheffingen in te voeren op Chinese elektrische auto's. Chinese fabrikanten zouden dankzij overheidssubsidies Europese rivalen wegconcurreren.

De EU subsidieert haar landbouw, ook de varkenshouderij, met vele miljarden euro's per jaar, erkent de commissie. Maar dat gebeurt "strikt volgens de WTO-verplichtingen". Heel anders dan de Chinese subsidies voor elektrische auto's, zegt een commissiewoordvoerder. "Niet alle subsidies zijn hetzelfde."

Duurzaamheid sector

Voorzitter Laurens Hoedemaker van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie en de Europese koepelorganisatie van vleesproducenten en vleeshandel maakt zich juist wel zorgen om de aankondiging van China. "Het feit dat het wordt aangekondigd betekent vrijwel altijd dat de Chinese overheid het gaat doen", zegt Hoedemaker. Hij is vooral bang dat de varkenssector verwikkeld raakt in een handelsoorlog "waar het niks mee te maken heeft. Het kan niet los gezien worden van de maatregelen van de EU tegen Chinese elektrische voertuigen."

Mocht de export van varkensvlees naar China aan banden worden gelegd, dan kan dat ook gevolgen hebben voor de duurzaamheid van de sector, volgens Hoedemaker. "De delen van een varken die we in Nederland niet lekker vinden gaan juist naar China, zoals de oren, snuiten en poten. Als die er niet meer heen kunnen, moeten we ze in het uiterste geval verbranden. Dat is natuurlijk niet duurzaam."

Inkomstenderving

Bovendien lopen boeren en vleesverwerkers het risico op minder inkomsten. Jaarlijks levert de varkensexport Nederland 700 miljoen euro op, volgens Hoedemaker. "De Europese Commissie moet ontzettend hard aan de bak."

Meer uit Financieel

Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

3 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

4 uur geleden
Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

19 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

21 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

21 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

22 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

1 dag geleden