Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel neemt volgende stap tegen Hongaars lhbti-beleid

Brussel neemt volgende stap tegen Hongaars lhbti-beleid

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is een stap dichter bij een rechtszaak tegen Hongarije over diens omgang met homo's en transgenders. Als Hongarije niet binnen twee maanden met een overtuigend verweer komt, dreigt de commissie naar het Europees Hof van Justitie te stappen. Dat kan boetes en dwangsommen opleggen.

De commissie vroeg Hongarije eerder om opheldering over een geruchtmakende lhbti-wet. Die moet tegengaan dat kinderen op school of door boeken en films in aanraking komen met homoseksualiteit, transgenders en geslachtsverandering. Ook over de verplichting om een waarschuwing te plakken op bijvoorbeeld een kinderboek over een lesbische Assepoester eiste de commissie tekst en uitleg. Maar in beide gevallen stelde het antwoord van de regering in Boedapest teleur, zegt het dagelijks bestuur van de EU.

Hongarije heeft een nieuwe brief gekregen waarin de commissie uitlegt waarom Boedapest het 'propagandaverbod' en de verplichte waarschuwing moet intrekken. Het land zou daarmee onder meer lhbti'ers discrimineren en de vrijheid van meningsuiting schenden. Hongarije krijgt twee maanden om dat recht te zetten en zich te verdedigen. Blijft dat onbevredigend, dan kan Brussel naar het Europees hof.

Derde rechtszaak

De regering van premier Viktor Orbán moet nog een derde rechtszaak vrezen. Zij heeft ook EU-regels geschonden door de grootste onafhankelijke zender van het land uit de lucht te halen, stelt de commissie. Het intrekken van de vergunning van Klubradio, een van de laatste Hongaarse media die de regering-Orbán kritisch volgen, was volgens haar een buitensporig zware straf.

Het leeuwendeel van de Hongaarse media is de afgelopen jaren tot spreekbuis van de regering gemaakt, opgedoekt of overgenomen door bondgenoten van Orbán.

Meer uit Buitenland

Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

1 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

3 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

6 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

8 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

10 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

11 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

11 uur geleden