
Brussel komt Nederland tegemoet en wil mestoplossing toelaten
DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat op klemmend verzoek van Nederland plannen maken om een uit gewone mest gemaakte kunstmestvervanger toe te laten. Het kabinet is blij met die toezegging, na een reeks tegenslagen voor de Nederlandse landbouw uit Brussel.
Nederland, dat het stikstofprobleem nog altijd voelt knellen, denkt met kunstmestalternatief Renure meerdere vliegen in een klap te slaan. Boeren kunnen de mest van koeien en ander vee waar ze nu mee verlegen zitten benutten. Bovendien hebben ze minder kunstmest uit het buitenland nodig.
Na lang lobbyen wist Nederland ook een flink aantal andere EU-landen voor het idee te winnen. Maar de Europese Commissie, die voorstellen zou moeten doen om Renure toe te laten, maakte er lang weinig werk van.
Positief signaal
Dat is nu veranderd, laat het ministerie van Landbouw weten. Het is nog onduidelijk hoe lang het gaat duren voor boeren Renure ook daadwerkelijk zouden kunnen gebruiken, maar het ministerie spreekt van "een positief signaal".
"Dit is goed nieuws", zegt premier Mark Rutte. Maar het is nog niet klaar, voegt hij eraan toe. De commissie moet nu snel met voorstellen komen. Het is volgens hem de bedoeling om het zo snel mogelijk in te voeren. De huidige commissie maakt later dit jaar, na de Europese verkiezingen, plaats voor een nieuwe.
Pulsvisserij
De afgelopen jaren stond het Nederlandse landbouw- en visserijbeleid er niet goed op in Brussel. Nederland deed onder meer te weinig tegen de uitstoot van stikstof en overspeelde zijn hand door de pulsvisserij te voortvarend te laten groeien.
Rutte zegt niet het idee te hebben dat deze Nederlandse sectoren er in de EU slecht hebben voorgestaan en dat daar nu iets aan het verschuiven is. "Ik heb niet gemerkt dat hier nou een soort anti-Nederlands gevoel is." Landbouwminister Piet Adema en zijn voorgangers hadden daar naar eigen zeggen wel last van.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
14 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
15 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
15 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
16 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
16 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
18 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
19 uur geleden