Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel komt Nederland tegemoet en wil mestoplossing toelaten

Brussel komt Nederland tegemoet en wil mestoplossing toelaten

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat op klemmend verzoek van Nederland plannen maken om een uit gewone mest gemaakte kunstmestvervanger toe te laten. Het kabinet is blij met die toezegging, na een reeks tegenslagen voor de Nederlandse landbouw uit Brussel.

Nederland, dat het stikstofprobleem nog altijd voelt knellen, denkt met kunstmestalternatief Renure meerdere vliegen in een klap te slaan. Boeren kunnen de mest van koeien en ander vee waar ze nu mee verlegen zitten benutten. Bovendien hebben ze minder kunstmest uit het buitenland nodig.

Na lang lobbyen wist Nederland ook een flink aantal andere EU-landen voor het idee te winnen. Maar de Europese Commissie, die voorstellen zou moeten doen om Renure toe te laten, maakte er lang weinig werk van.

Positief signaal

Dat is nu veranderd, laat het ministerie van Landbouw weten. Het is nog onduidelijk hoe lang het gaat duren voor boeren Renure ook daadwerkelijk zouden kunnen gebruiken, maar het ministerie spreekt van "een positief signaal".

"Dit is goed nieuws", zegt premier Mark Rutte. Maar het is nog niet klaar, voegt hij eraan toe. De commissie moet nu snel met voorstellen komen. Het is volgens hem de bedoeling om het zo snel mogelijk in te voeren. De huidige commissie maakt later dit jaar, na de Europese verkiezingen, plaats voor een nieuwe.

Pulsvisserij

De afgelopen jaren stond het Nederlandse landbouw- en visserijbeleid er niet goed op in Brussel. Nederland deed onder meer te weinig tegen de uitstoot van stikstof en overspeelde zijn hand door de pulsvisserij te voortvarend te laten groeien.

Rutte zegt niet het idee te hebben dat deze Nederlandse sectoren er in de EU slecht hebben voorgestaan en dat daar nu iets aan het verschuiven is. "Ik heb niet gemerkt dat hier nou een soort anti-Nederlands gevoel is." Landbouwminister Piet Adema en zijn voorgangers hadden daar naar eigen zeggen wel last van.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden