Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

Brussel had Intel in 2009 oorspronkelijk een boete opgelegd van 1,06 miljard euro. Het Amerikaanse bedrijf ging hiertegen in beroep bij de Europese rechter. Het Gerecht van de Europese Unie oordeelde in 2022 dat een deel van de beschuldiging geen steek hield. Omdat niet duidelijk was welk deel van de boete wel terecht was, maakte de rechtbank de hele boete ongedaan.

Maar de commissie vindt dat Intel wel degelijk een boete verdient vanwege overtreding van de marktregels. Daarom wordt dus nu alsnog een straf opgelegd.

Concurrentieregels

De oorspronkelijke boete voor Intel was opgelegd door toenmalig Eurocommissaris Neelie Kroes voor het illegaal van de markt voor microprocessoren proberen te weren van concurrenten. Intel zou computerfabrikanten tussen 2002 en 2007 grote kortingen hebben gegeven als die beloofden geen gebruik te maken van producten van concurrent Advanced Micro Devices (AMD). Ook zou Intel de verkoop van computers met chips van concurrenten hebben geprobeerd te beperken door computerfabrikanten en verkoopkanalen te betalen als ze die verkoop aan banden legden.

Het Gerecht heeft beaamd dat Intel vanwege die laatste overtreding wel degelijk schuldig is aan het verstoren van de concurrentie, brengt de commissie in herinnering. "Dit is illegaal onder onze concurrentieregels", zegt Eurocommissaris Didier Reynders. "Ons besluit laat zien dat de commissie is toegewijd om ervoor te zorgen dat ernstige marktovertredingen niet onbestraft blijven."

Meer uit Financieel

Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

1 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

2 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

4 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

5 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

6 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

7 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

7 uur geleden