Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel keurt deal Lufthansa met ITA nu wel goed

Brussel keurt deal Lufthansa met ITA nu wel goed

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft luchtvaartconcern Lufthansa nu wel toestemming gegeven om een groot deel van zijn Italiaanse branchegenoot ITA te kopen. Daarvoor moest het Duitse bedrijf wel toezeggingen doen om zorgen over verminderde concurrentie weg te nemen. Zo heeft Lufthansa beloofd om op routes tussen Italië en luchthavens in Midden-Europa meer ruimte te bieden voor concurrenten. Ook geeft Lufthansa start- en landingsrechten weg op luchthaven Milaan Linate.

Lufthansa sloot een akkoord met ITA en de Italiaanse regering om 325 miljoen euro te investeren in de financieel geplaagde opvolger van Alitalia, waarvoor het concern een belang van 41 procent krijgt. Na verloop van tijd kan Lufthansa de Italiaanse luchtvaartmaatschappij helemaal overnemen. Maar de Europese Commissie wilde niet direct toestemming geven voor die deal, werd in maart bekend. Bij de dagelijkse leiding van de Europese Unie leefden zorgen over de beperkte keuzemogelijkheden die reizigers op bepaalde routes zouden overhouden.

Zo zijn ITA en Lufthansa nu nog concurrenten bij vluchten van Italië naar Midden-Europa, maar die keuze zou wegvallen bij een fusie. Ook op sommige routes van Italië naar Verenigde Staten en Canada zou de concurrentie afnemen door het wegvallen van ITA als concurrent voor Lufthansa en zijn samenwerkingspartners.

Alitalia

Lufthansa en het Italiaanse ministerie van Financiën, de andere aandeelhouder van ITA, hebben toegezegd dat concurrenten de "noodzakelijke" bezittingen krijgen om directe vluchten van Rome en Milaan naar Centraal-Europa aan te bieden. Voor de vluchten naar Noord-Amerika belooft Lufthansa afspraken te maken met rivalen om hun concurrentiekracht te vergroten, bijvoorbeeld door start- en landingsrechten te ruilen.

ITA's voorloper Alitalia ging failliet en werd in 2020 overgenomen door de Italiaanse staat. Na een forse reorganisatie bij de luchtvaartmaatschappij ging Rome op zoek naar overnamekandidaten voor ITA. Lufthansa bestaat naast de gelijknamige maatschappij uit dochtermerken Eurowings, Austrian Airlines, Swiss uit Zwitserland en het Belgische Brussels Airlines.

Meer uit Financieel

Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.

8 minuten geleden
Randstad Nederland bezorgd over aanhoudend krappe arbeidsmarkt

DIEMEN (ANP) - Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is "heel benieuwd" naar het regeringsprogramma dat het nieuwe kabinet naar verwachting in september presenteert, omdat hij zich zorgen maakt over de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens Tiel geeft het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet "niet veel richting" aan een oplossing daarvoor.

43 minuten geleden
Onderzoek: 53.000 woningen door ombouw leegstaande kantoren

AMSTERDAM (ANP) - Het ombouwen van leegstaande kantoren kan zorgen voor wel 53.000 extra woningen in Nederland. Dat meldt datavastgoedbedrijf Matrixian in een onderzoek. Daarbij werd gekeken naar de leegstand van kantoorruimtes en bijbehorende bestemmingsplannen. Volgens Matrixian kan de transformatie van leegstaande kantoren dan ook helpen bij het oplossen van de woningnood.

56 minuten geleden
Esprit begint faillissementsprocedure voor Nederlandse tak

AMSTERDAM (ANP) - Modemerk Esprit is een faillissementsprocedure begonnen voor zijn Nederlandse tak. Volgens een verklaring van het moederbedrijf Esprit Holdings beschikt het onderdeel niet over voldoende middelen om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Of de rond de dertig Nederlandse winkels, veelal franchisezaken, open kunnen blijven, is niet duidelijk. De Nederlandse webshop van Esprit is nog in de lucht.

1 uur geleden
Telegram passeert 950 miljoen gebruikers en start eigen appstore

DUBAI (ANP) - Berichtendienst Telegram telt nu meer dan 950 miljoen gebruikers, schrijft oprichter Pavel Doerov maandag op zijn Telegram-kanaal. In maart had de dienst nog iets meer dan 900 miljoen gebruikers. Daarmee is Telegram een stapje dichter bij het doel om dit jaar nog een miljard gebruikers te hebben. Ook plant het bedrijf achter Telegram een eigen appstore te beginnen, die deze maand beschikbaar moet zijn.

2 uur geleden
Porsche kampt met tekorten aan aluminiumonderdelen

STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse automerk Porsche heeft te kampen met een tekort aan aluminiumonderdelen voor zijn auto's door de overstroming van een productiefaciliteit van een belangrijke Europese toeleverancier. Dat tekort hindert de productie, waardoor Porsche verwacht dat de omzet dit jaar lager zal uitvallen dan eerder gedacht.

3 uur geleden
Verfmaker AkzoNobel bij dalers op Damrak na publicatie cijfers

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel behoorde dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak. De fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen zal uitkomen. Het aandeel werd daarop 4 procent lager gezet. Het bedrijf kampt met hogere kosten. Volgens AkzoNobel worden maatregelen genomen om de kosten te verlagen.

3 uur geleden