
Brussel: bestrijding epidemie niet meer aan lidstaten overlaten
BRUSSEL (ANP) - Als Europa dreigt te worden overspoeld door een epidemie, moet de Europese Unie voortaan een 'noodtoestand' kunnen afkondigen, vindt de Europese Commissie. Dan worden Europese epidemiedraaiboeken in gang gezet, kan het Europese RIVM lidstaten een aanpak aanbevelen en gaat het Europees Geneesmiddelenbureau in de gaten houden of er geen medicijntekorten ontstaan, als het aan de commissie ligt.
De coronapandemie heeft volgens het dagelijks EU-bestuur blootgelegd dat de EU meer werk moet maken van volksgezondheid, tot dusver vooral een zaak van lidstaten zelf. Europese landen werkten niet samen maar langs elkaar heen en lieten reizigers in verwarring en soms zelfs voor gesloten grenzen achter. Het zou daarom tijd zijn voor een 'gezondheidsunie'.
Twee EU-instellingen moeten een grotere rol krijgen om zulke problemen in het vervolg te voorkomen, vindt de commissie. Het ECDC, de tegenhanger van het Nederlandse RIVM, moet landen kunnen gaan adviseren over hun aanpak. Het instituut zou de verspreiding van ziekten ook op de voet moeten gaan volgen zodat er zo nodig meteen kan worden ingegrepen. Laboratoria in Europa zouden een netwerk moeten gaan vormen en zo eenduidige informatie moeten verschaffen.
Aanvoer van geneesmiddelen
Bij een volgende epidemie mag de aanvoer van geneesmiddelen niet weer in de knel komen, vindt de commissie. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moet daarop gaan toezien. Als er tekorten ontstaan aan bijvoorbeeld virusremmers of aan roesmiddelen of beademingsapparaten voor de intensive care, zou het bureau kunnen ingrijpen.
De commissie kondigde al eerder aan een Europese versie op te tuigen van het Amerikaanse biomedische instituut BARDA. Die instelling moet gevaren voor de volksgezondheid, zoals resistente ziekteverwekkers, snel opmerken en dan bijvoorbeeld aan de slag gaan met het ontwikkelen van tests of het inslaan van benodigdheden.
Gezondheidsunie
De voorgestelde 'gezondheidsunie' moet niet alleen van stal worden gehaald in geval van een epidemie of andere nood, zegt de commissie. Er volgen later nog plannen om de aanvoer van goede en betaalbare geneesmiddelen te verzekeren en om kanker te bestrijden.
De Europese Commissie gaat met de 'gezondheidsunie' niet buiten haar boekje, onderstreept ze. Maar onder anderen premier Mark Rutte toonde zich eerder al terughoudend. De EU heeft "geen meerwaarde" bij de bestrijding van de acute epidemie, zei hij vorige maand. De commissie moet het over de plannen nog eens worden met de lidstaten en het Europees Parlement.
Voordelen
Verantwoordelijk Eurocommissaris Stella Kyriakides is "optimistisch" over de steun van de lidstaten, omdat hun "burgers hierom vragen". EU-landen zullen de "concrete voordelen" van de plannen wel inzien, meent ze. "Die kunnen voor zichzelf spreken. Het beste voorbeeld: de Europese inkoop van coronavaccins."
Voor de plannen wil de commissie de komende zeven jaar in totaal ruim 600 miljoen euro uittrekken.
Meer uit Buitenland
BANGKOK (ANP/RTR/AFP) - Het grondwettelijk hof van Thailand heeft premier Paetongtarn Shinawatra geschorst tijdens een lopend justitieel onderzoek naar haar. De kans bestaat dat Paetongtarn moet aftreden.
19 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gehint op forse bezuinigingen op subsidies waar zijn eerdere bondgenoot Elon Musk van profiteert. Musk was een grote financier van Trumps verkiezingscampagne en leidde de taskforce DOGE voor besparingen op overheidsuitgaven. Trump suggereert dat diezelfde instelling moet korten op overheidsgeld voor Musks bedrijven SpaceX en Tesla.
24 minuten geledenIZMIR (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft meer dan honderd mensen aangehouden in de Turkse stad Izmir. Het gaat onder meer om aanhangers van de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP. Volgens lokale media zijn 120 mensen opgepakt in het stadhuis. Omroep NTV spreekt van 157 aanhoudingen.
30 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De stemmingen in de Amerikaanse Senaat over Donald Trumps grote wet voor binnenlands beleid zijn nachtwerk geworden. De zogenoemde One Big Beautiful Bill Act omvat onder meer bezuinigingen op de sociale zekerheid en zorg en laat de staatsschuld in tien jaar oplopen met 3300 miljard dollar (2800 miljard euro).
1 uur geledenTEL AVIV/WASHINGTON (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump op 7 juli in Washington. Dat meldden verschillende Israëlische media maandag, onder verwijzing naar een Israëlische functionaris.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een gelimiteerde editie van een parfum van zijn eigen merk met een gouden beeldje van hem op de fles gepromoot. "De geuren van Trump zijn er", schreef hij op Truth Social. "Ze heten 'Victory 45-47' omdat ze draaien om winnen, kracht en succes." Trump is de 45e en 47e president van het land.
4 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - De forse Amerikaanse bezuinigingen op door USAID gefinancierde programma's voor buitenlandse hulp zouden tegen 2030 kunnen leiden tot meer dan 14 miljoen sterfgevallen in alle leeftijdsgroepen. Dit omvat 4,5 miljoen sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar. Dat stellen onderzoekers in een publicatie in het medische tijdschrift The Lancet.
5 uur geleden