
Brussel: bestrijding epidemie niet meer aan lidstaten overlaten
BRUSSEL (ANP) - Als Europa dreigt te worden overspoeld door een epidemie, moet de Europese Unie voortaan een 'noodtoestand' kunnen afkondigen, vindt de Europese Commissie. Dan worden Europese epidemiedraaiboeken in gang gezet, kan het Europese RIVM lidstaten een aanpak aanbevelen en gaat het Europees Geneesmiddelenbureau in de gaten houden of er geen medicijntekorten ontstaan, als het aan de commissie ligt.
De coronapandemie heeft volgens het dagelijks EU-bestuur blootgelegd dat de EU meer werk moet maken van volksgezondheid, tot dusver vooral een zaak van lidstaten zelf. Europese landen werkten niet samen maar langs elkaar heen en lieten reizigers in verwarring en soms zelfs voor gesloten grenzen achter. Het zou daarom tijd zijn voor een 'gezondheidsunie'.
Twee EU-instellingen moeten een grotere rol krijgen om zulke problemen in het vervolg te voorkomen, vindt de commissie. Het ECDC, de tegenhanger van het Nederlandse RIVM, moet landen kunnen gaan adviseren over hun aanpak. Het instituut zou de verspreiding van ziekten ook op de voet moeten gaan volgen zodat er zo nodig meteen kan worden ingegrepen. Laboratoria in Europa zouden een netwerk moeten gaan vormen en zo eenduidige informatie moeten verschaffen.
Aanvoer van geneesmiddelen
Bij een volgende epidemie mag de aanvoer van geneesmiddelen niet weer in de knel komen, vindt de commissie. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moet daarop gaan toezien. Als er tekorten ontstaan aan bijvoorbeeld virusremmers of aan roesmiddelen of beademingsapparaten voor de intensive care, zou het bureau kunnen ingrijpen.
De commissie kondigde al eerder aan een Europese versie op te tuigen van het Amerikaanse biomedische instituut BARDA. Die instelling moet gevaren voor de volksgezondheid, zoals resistente ziekteverwekkers, snel opmerken en dan bijvoorbeeld aan de slag gaan met het ontwikkelen van tests of het inslaan van benodigdheden.
Gezondheidsunie
De voorgestelde 'gezondheidsunie' moet niet alleen van stal worden gehaald in geval van een epidemie of andere nood, zegt de commissie. Er volgen later nog plannen om de aanvoer van goede en betaalbare geneesmiddelen te verzekeren en om kanker te bestrijden.
De Europese Commissie gaat met de 'gezondheidsunie' niet buiten haar boekje, onderstreept ze. Maar onder anderen premier Mark Rutte toonde zich eerder al terughoudend. De EU heeft "geen meerwaarde" bij de bestrijding van de acute epidemie, zei hij vorige maand. De commissie moet het over de plannen nog eens worden met de lidstaten en het Europees Parlement.
Voordelen
Verantwoordelijk Eurocommissaris Stella Kyriakides is "optimistisch" over de steun van de lidstaten, omdat hun "burgers hierom vragen". EU-landen zullen de "concrete voordelen" van de plannen wel inzien, meent ze. "Die kunnen voor zichzelf spreken. Het beste voorbeeld: de Europese inkoop van coronavaccins."
Voor de plannen wil de commissie de komende zeven jaar in totaal ruim 600 miljoen euro uittrekken.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP) - Rusland heeft drones getoond tijdens de militaire parade in Moskou, ter ere van de Dag van de Overwinning. Het is volgens Russische staatsmedia voor het eerst dat dergelijke technologie op deze manier is gepresenteerd.
27 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland viert dat tachtig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Net als voorgaande jaren vindt de grootste militaire parade plaats in Moskou. Die optocht is inmiddels bezig in het bijzijn van president Vladimir Poetin en buitenlandse leiders.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense veiligheidsdienst zegt een spionnennetwerk te hebben ontmanteld dat werd aangestuurd door de Hongaarse staat, een lidstaat van de Europese Unie. De geheim agenten zouden in het zuidwesten van het land informatie hebben verzameld over de Oekraïense defensie.
1 uur geledenROME (ANP) - SNAP, een organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft "bezorgd" gereageerd op de benoeming van Robert Prevost als paus. Volgens de organisatie heeft Prevost, die nu de naam Leo XIV heeft aangenomen, te slap opgetreden tegen misbruik.
2 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag gezegd dat hij de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek had verteld dat een staakt-het-vuren van dertig dagen een "echte indicator" zou zijn voor een beweging in de richting van vrede met Rusland. Zelensky zei ook dat Kyiv bereid was dit bestand onmiddellijk in te voeren.
6 uur geledenQUITO (ANP/AFP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft donderdag verteld dat hij hulp had gezocht bij Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de drugskartels te bestrijden die het Zuid-Amerikaanse land terroriseren.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft interne instructies aan het Pentagon gegeven om uiterlijk 6 juni te beginnen met het ontslaan van transgender militairen die niet zelf besluiten te vertrekken. Dat blijkt uit een memo dat persbureau Reuters heeft ingezien.
11 uur geleden