
Broze regeringscoalitie Israël is meerderheid kwijt
JERUZALEM (ANP) - De wankele en bonte Israëlische regeringscoalitie van premier Naftali Bennett is haar meerderheid in het parlement kwijt. Een partijlid van Bennett, Idit Silman, heeft haar steun aan partij en regering opgezegd. Bennett blijft nu achter met 60 van de 120 parlementszetels.
Het is volgens Israëlische media nog een wonder dat de regering van radicaal rechtse nationalisten, centrumpartijen, linkse partijen en Arabieren het bijna tien maanden heeft uitgehouden zonder slaande ruzie te krijgen. Het verlies van de meerderheid betekent voor Bennett niet onmiddellijk dat hij niet verder kan regeren. Maar mogelijk komen er toch weer relatief snel verkiezingen. De kans dat de oppositie onder leiding van ex-premier Benjamin Netanyahu nu een meerderheid kan vormen wordt uiterst klein geacht.
De versplinterde Israëlische politiek is goed voor veel regeringscrises en de Israëli's gingen daarom sinds april 2019 al vier keer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Na de laatste stembusgang vorig jaar kwam de bonte coalitie met een meerderheid van één zetel tot stand. Daarbij werd afgesproken dat Bennett de eerste twee jaar premier zou zijn en de huidige minister van Financiën Yair Lapid de laatste twee jaar.
Dat Silman de regering de rug toekeerde was geen totale verrassing. De jonge politica komt uit een ultraorthodoxe religieuze nationalistische gemeenschap die vaak blijk gaf van de afschuw over haar steun in het parlement aan "een anti-joodse regering". Ook haar man Shmulik zou het zo erg hebben gevonden, dat hij Netanyahu zou hebben gevraagd of zijn vrouw geen ministerspost kon krijgen in een nieuwe regering Netanyahu als ze naar het kamp van Netanyahu overstapte.
Meer uit Buitenland
ROME (ANP/DPA) - Duitsland is bereid om Patriot-systemen voor Oekraïne te kopen, als de Verenigde Staten daarvoor toestemming geven. Bondskanselier Friedrich Merz zei dat hij daar vorige week nog over heeft gesproken met de Amerikaanse president Donald Trump. Een besluit over de geavanceerde luchtverdedigingssystemen is nog niet genomen.
1 uur geledenGENÈVE (ANP) - De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties wil dat Amerikaanse sancties tegen speciaal rapporteur Francesca Albanese meteen worden teruggedraaid. "Zelfs bij grote meningsverschillen zouden VN-lidstaten inhoudelijk en constructief met elkaar in gesprek moeten gaan, in plaats van hun toevlucht te nemen tot strafmaatregelen", zegt Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk in een verklaring.
1 uur geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov verteld dat president Donald Trump "teleurgesteld en gefrustreerd" is over het gebrek aan voortgang in het vredesproces tussen Rusland en Oekraïne. "Hopelijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid over wat het Russische standpunt is en wat hun prioriteiten zijn", zei Rubio na afloop van het gesprek. "Maar het gaat duidelijk moeizaam, zoals jullie allemaal hebben kunnen zien."
2 uur geledenGENT (ANP/BELGA) - De restauratie van het vijftiende-eeuwse kunstwerk Lam Gods duurt langer. Het altaarstuk van de gebroeders Van Eyck kan naar verwachting pas in de lente van 2027 weer worden bekeken in de Sint-Baafskathedraal in Gent, bleek tijdens een persmoment.
2 uur geledenGAZA (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn opnieuw tientallen mensen om het leven gekomen door Israëlische aanvallen, meldt de burgerbescherming in het gebied. Die stelde een eerder dodental bij naar 52.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft afspraken gemaakt met Israël over het toelaten van meer humanitaire hulp aan Gaza, meldt EU-buitenlandchef Kaja Kallas. "Deze deal betekent dat er meer grensovergangen worden geopend, dat er vrachtwagens met hulpgoederen en voedsel Gaza binnenkomen, dat de vitale infrastructuur wordt hersteld en dat hulpverleners worden beschermd", schrijft Kallas op X.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een ruime meerderheid van het Europees Parlement verworpen. In de stemming van donderdag stemden 360 Europarlementariërs tegen en 175 voor de motie.
4 uur geleden