Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Broze regeringscoalitie Israël is meerderheid kwijt

Broze regeringscoalitie Israël is meerderheid kwijt

JERUZALEM (ANP) - De wankele en bonte Israëlische regeringscoalitie van premier Naftali Bennett is haar meerderheid in het parlement kwijt. Een partijlid van Bennett, Idit Silman, heeft haar steun aan partij en regering opgezegd. Bennett blijft nu achter met 60 van de 120 parlementszetels.

Het is volgens Israëlische media nog een wonder dat de regering van radicaal rechtse nationalisten, centrumpartijen, linkse partijen en Arabieren het bijna tien maanden heeft uitgehouden zonder slaande ruzie te krijgen. Het verlies van de meerderheid betekent voor Bennett niet onmiddellijk dat hij niet verder kan regeren. Maar mogelijk komen er toch weer relatief snel verkiezingen. De kans dat de oppositie onder leiding van ex-premier Benjamin Netanyahu nu een meerderheid kan vormen wordt uiterst klein geacht.

De versplinterde Israëlische politiek is goed voor veel regeringscrises en de Israëli's gingen daarom sinds april 2019 al vier keer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Na de laatste stembusgang vorig jaar kwam de bonte coalitie met een meerderheid van één zetel tot stand. Daarbij werd afgesproken dat Bennett de eerste twee jaar premier zou zijn en de huidige minister van Financiën Yair Lapid de laatste twee jaar.

Dat Silman de regering de rug toekeerde was geen totale verrassing. De jonge politica komt uit een ultraorthodoxe religieuze nationalistische gemeenschap die vaak blijk gaf van de afschuw over haar steun in het parlement aan "een anti-joodse regering". Ook haar man Shmulik zou het zo erg hebben gevonden, dat hij Netanyahu zou hebben gevraagd of zijn vrouw geen ministerspost kon krijgen in een nieuwe regering Netanyahu als ze naar het kamp van Netanyahu overstapte.

Meer uit Buitenland

Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

1 uur geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

4 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

7 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

9 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

10 uur geleden
Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

11 uur geleden
Fraude-onderzoek naar topambtenaar EU om Qatar-reisjes

BRUSSEL (ANP) - De fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de topambtenaar die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde. Hij deed dat terwijl de EU onderhandelde over een voor Qatar lucratieve deal over vliegrechten.

13 uur geleden