Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Broekers: niet te voorzien hoe lang evacués in noodopvang blijven

Broekers: niet te voorzien hoe lang evacués in noodopvang blijven

DEN HAAG (ANP) - Het is op het moment moeilijk te zeggen hoe lang de evacués uit Afghanistan in de noodopvangen, zoals de kazernes bij Ede en Zoutkamp, moeten blijven. Volgens demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol zitten asielzoekerscentra, waar vluchtelingen de asielprocedure afwachten, momenteel vol en is nog niet te overzien hoe lang het gaat duren. Wel benadrukt ze dat het "echt een tijdelijke zaak" is.

Dinsdagavond werd er geprotesteerd bij de legerplaats Harskamp in Ede vanwege de komst van Afghaanse vluchtelingen daar. De demonstratie liep uit de hand toen onder meer een stapel autobanden in de brand werd gestoken. Demissionair ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) spraken hier woensdag hun afkeuring over uit. Bijleveld noemde het protest "ernstig en verwerpelijk" en Kaag vond het "harteloos".

Broekers-Knol vindt het "heel jammer en verdrietig" dat het dinsdagavond zo uit de hand liep. Ze benadrukt het recht van iedereen om te demonstreren, maar zegt ook dat de zorgen om de veiligheid volgens haar onterecht zijn. Donderdag gaat ze bij verschillende noodopvanglocaties langs, onder meer om te praten met de mensen die de opvang regelen. Een gesprek met de bewoners van Harskamp staat vooralsnog niet op de planning.

Andere opvangcentra, zoals Zoutkamp, zijn volgens de bewindsvrouw sneller vol geraakt dan gedacht omdat ook mensen met andere landen als bestemming, zoals België of Frankrijk, er zijn opgevangen. Om hoeveel mensen het gaat met een andere landsbestemming, is niet bekend.

Meer uit Binnenland

Uitermark (BZK): ga kabinetsleden aan basislijn rechtsstaat houden

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) is blij dat zij juist op het departement terechtkomt waar "goed bestuur het meeste vorm krijgt". Als bewindspersoon die ook over de democratische rechtsstaat gaat, noemt ze het belangrijk dat de kabinetsleden zich houden aan het coalitieakkoord, "maar ook aan de afspraken die gemaakt zijn over de rechtsstaat". De vier coalitiepartijen hebben hierover een basislijn vastgelegd.

1 uur geleden
Dode door steekpartij op Amsterdamse Lindengracht

AMSTERDAM (ANP) - Op de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan is maandagavond een man overleden door een steekpartij, meldt de politie. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten. Er is een 32-jarige verdachte aangehouden in een huis aan de Goudsbloemstraat.

3 uur geleden
Iets meer uitreizigers naar jihadgebied zijn volgens AIVD overleden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat de afgelopen jaren in Syrië of Irak is overleden tijdens hun deelname aan de jihadistische strijd, is gestegen naar 115. In de vorige rapportage eind 2023 ging de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog uit van 105 doden. Daarnaast meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief dat er 330 kinderen met een Nederlandse link in de strijdgebieden zijn of waren, via hun ouders. Dat zijn er 20 meer dan in de vorige rapportage. Het aantal overleden kinderen blijft staan op 30.

5 uur geleden
Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding man in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandagavond een waarschuwingsschot gelost op de Laan van Hoornwijck in Den Haag om een man aan te kunnen houden. Agenten achtervolgden de man al enige tijd omdat hij in een 'verdachte' auto reed. Toen de politie de man klem probeerde te rijden, ramde de verdachte de politieauto. Toen het daarna niet meteen lukte om de man aan te houden, werd het waarschuwingsschot gelost.

5 uur geleden
Man (46) aangehouden in zaak dode vrouw Goirle

GOIRLE (ANP) - Een 46-jarige man uit Baarle-Hertog (België) is maandagavond aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij de dood van een vrouw uit Goirle, meldt de politie. De verdachte zit vast en mag geen contact hebben met de buitenwereld, behalve met zijn advocaat.

6 uur geleden
Westerwolde geeft COA vier weken voor oplossing opvang Ter Apel

SELLINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde geeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tot half juli de tijd om dagelijks minder dan 2000 mensen op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel te laten overnachten. Het COA zou daar vertrouwen in hebben, reden voor de gemeente waarbinnen het aanmeldcentrum ligt tot dan "vinger aan de pols te houden", bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTV Noord. Mocht dat niet lukken, "ondernemen we alsnog gerechtelijke stappen".

7 uur geleden
Beoogd PVV-minister Madlener: mooi en realistisch akkoord

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Barry Madlener, die waarschijnlijk in het kabinet-Schoof plaatsneemt als minister van Infrastructuur, vindt dat hij uitvoering gaat geven aan een "mooi" en "realistisch" coalitieakkoord. "Ik ga er mijn best voor doen", aldus de politicus.

8 uur geleden