Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Broekers-Knol: kabinet zal risicogroepen uit Afghanistan helpen

Broekers-Knol: kabinet zal risicogroepen uit Afghanistan helpen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een motie van de Tweede Kamer die het kabinet oproept om een brede groep mensen uit Afghanistan bescherming te bieden "naar letter en geest" uitvoeren. Dat heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) toegezegd in een debat, waarin zij het hard te verduren kreeg van de linkse oppositie naar aanleiding van haar recente uitspraken over Afghaanse asielzoekers.

Broekers doelt op een motie van D66-Tweede Kamerlid Salima Belhaj, die eerder werd aangenomen met een meerderheid van 84 stemmen. Het gaat niet alleen om mensen in Afghanistan die Nederland daar hielpen, maar ook om mensenrechtenactivisten en journalisten. De Kamer wil dat zij zo snel mogelijk worden geëvacueerd en hun asielverzoek in Nederland kunnen doen. De VVD steunde de motie niet maar de andere drie partijen uit de oude regeringscoalitie wel.

De linkse oppositiepartijen zijn er niet gerust op dat het huidige kabinet de motie wil uitvoeren. Zeker na de omstreden uitspraken van Broekers-Knol in een interview afgelopen weekend, wilden zij in het debat opheldering. De staatssecretaris had haar beweringen zondag al ingetrokken en zei woensdag opnieuw te betreuren dat zij die had gedaan. Ze zei dat ze vooral aandacht had willen vragen voor de zorgen die zij heeft over een goede opvang van asielzoekers in Nederland. Volgens Broekers-Knol zitten de opvangcentra aan hun grenzen.

De staatssecretaris van VVD-huize had dit weekend in een interview gezegd dat er 100.000 Afghanen naar Nederland willen komen en dat er sprake zou zijn van een braindrain als veel opgeleide Afghanen vertrekken uit het land. Linkse partijen spraken van verwijtbare en feitelijk onjuiste informatie, waarmee ze het draagvlak voor het asielbeleid in Nederland zou ondermijnen.

Meer uit Binnenland

Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

2 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

5 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

6 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

8 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

10 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

11 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

13 uur geleden