
Britten willen zelf geavanceerde brandstof kerncentrales maken
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk wil als eerste West-Europese land de geavanceerde brandstof HALEU gaan produceren, die momenteel alleen nog in Rusland commercieel verkrijgbaar is. De brandstof, die bestaat uit een bepaalde vorm van verrijkt uranium, is nodig voor de opwek van energie in de nieuwste generatie kerncentrales.
"Dit zal van cruciaal belang zijn voor de energiezekerheid in binnen- en buitenland", heeft de Britse energieminister Claire Coutinho zondag gezegd in een verklaring. Voor de nodige investeringen trekt de Britse overheid 300 miljoen pond uit, omgerekend ruim 348 miljoen euro. De maatregel is ook bedoeld om minder afhankelijk te worden van Rusland.
Het duurt naar verwachting wel nog tot de jaren dertig van deze eeuw voor de eerste HALEU-fabriek in het noordwesten van Engeland operationeel is. In de Verenigde Staten wordt momenteel al wel HALEU gemaakt in een fabriek van uraniumverrijker Urenco. Maar daar gebeurt dat niet op commerciƫle schaal.
Nieuwe subsidies
De Britse overheid heeft zich eerder ten doel gesteld om in 2050 een kwart van de stroomproductie te halen uit kernenergie. Op die manier wil het land minder afhankelijk worden van gas en kolen en de uitstoot van schadelijke broeikasgassen beperken. Vorig jaar kondigde de overheid ook al nieuwe subsidies aan voor de ontwikkeling van kleinere kernreactoren. Die zouden veel goedkoper en ook sneller om te bouwen zijn.
In meer landen zijn er plannen om extra in te zetten op kernenergie. Niet alleen de Britten, maar bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten schaarden zich op de recente klimaattop in Dubai achter een oproep om de hoeveelheid kernenergie in de wereld tegen 2050 verdrievoudigd te hebben.
Meer uit Financieel
APELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.
15 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriƫle capaciteit af te bouwen.
11 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vakbonden bij de luchtvaartmaatschappij een concreet loonvoorstel gedaan, in de hoop daarmee voldoende aanknopingspunten te bieden om er aan de cao-onderhandelingstafel uit te komen. Medewerkers kunnen dit jaar een eenmalige uitkering krijgen van 1000 euro. Per 1 juli volgend jaar zou dan een structurele loonsverhoging tot 2,5 procent volgen, afhankelijk van de bedrijfswinst die over dit jaar wordt behaald.
12 uur geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe motoren in Nederland is in de eerste helft van dit jaar licht gedaald, maar de verkoop van tweedehandsmotorfietsen bleef gestaag groeien. "Vooral gebruikte modellen zijn momenteel enorm in trek", zei Martijn van Eikenhorst, manager sectie motoren van RAI Vereniging, bij het verschijnen van de halfjaarcijfers voor de branche.
12 uur geleden