Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Britten willen vaccins uit Nederlandse fabriek delen met EU'

'Britten willen vaccins uit Nederlandse fabriek delen met EU'

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk is bereid tot een compromis om te voorkomen dat de Europese Unie de export van vaccins naar het land blokkeert. De Britten staan open voor het delen van AstraZeneca-vaccins die worden geproduceerd in een fabriek in Leiden, bericht de krant The Times op basis van anonieme bronnen.

De Britse regering zou met zo'n gebaar willen voorkomen dat de EU besluit de vaccinexport naar het Verenigd Koninkrijk aan banden te leggen. Het ergert Brussel dat AstraZeneca tot dusver minder vaccins kon leveren dan eerder was afgesproken. Er is volgens ingewijden onder meer discussie ontstaan over de Nederlandse Halix-fabriek, die nog niet op de lijst staat van goedgekeurde leveranciers voor de Europese markt.

Door het uitblijven van die toestemming kunnen de AstraZeneca-vaccins uit die fabriek nog niet worden gebruikt in de EU. Farmaceut AstraZeneca verwacht volgens een intern document dat is ingezien door persbureau Reuters dat de EU op 25 maart groen licht geeft voor het gebruik van in Leiden geproduceerde middelen.

De Leidse producent wordt als leverancier genoemd in contracten die AstraZeneca sloot met de EU en het Verenigd Koninkrijk. The Times schrijft dat de Nederlandse fabriek binnenkort naar verwachting miljoenen doses beschikbaar zal hebben. Premier Boris Johnson beslist uiteindelijk persoonlijk of onderhandeld zal worden over de verdeling van die vaccins.

Compromisbereidheid heeft grenzen

Johnson zou zijn ministers ondertussen opdracht hebben gegeven zich niet al te fel uit te laten over het vaccinconflict. Hij vreest dat een forse ruzie een Europees exportverbod juist dichterbij kan brengen. The Times schrijft dat de Britse compromisbereidheid wel grenzen heeft. Het zou niet de bedoeling zijn om vaccins naar de EU te sturen die in het Verenigd Koninkrijk worden geproduceerd.

De Britse premier zoekt ook persoonlijk contact met Europese leiders om steun te zoeken. Hij hoopt naar verluidt dat EU-lidstaten bereid zijn een mogelijke exportstop tegen te houden. De krant Financial Times bericht dat Mark Rutte zijn Britse collega al aan de lijn heeft gekregen.

Nederland heeft volgens The Times een voortrekkersrol genomen bij de zoektocht naar een compromis. Den Haag wil volgens bronnen van de krant dat de Europese Commissie, het Verenigd Koninkrijk en AstraZeneca om de tafel gaan om een oplossing te zoeken. Nederland zou worden gesteund door landen als België, Ierland, Zweden en Polen.

Meer uit Binnenland

Neerslagtekort blijft voorlopig zeer hoog

LELYSTAD (ANP) - Het gemiddelde landelijk neerslagtekort bereikt deze week hetzelfde niveau als dat van 2018. Het tekort van deze zomer en die van 2018 zitten ruim boven de 5 procent droogste jaren sinds de metingen in 1901 begonnen. In deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger. Het KNMI verwacht weliswaar wel wat regen in de komende dagen, maar dat zal lang niet voldoende zijn om het neerslagtekort en de aanhoudende droogte te verhelpen.

52 minuten geleden
Oekraïners mogen langer in schepen in Nijmegen blijven

NIJMEGEN (ANP) - Enkele honderden vluchtelingen uit Oekraïne mogen langer in de noodopvang in de Waalhaven in Nijmegen blijven. Ze worden er sinds eind maart opgevangen op een paar schepen. Die zouden tot 1 september beschikbaar zijn voor hen, maar dit wordt in elk geval tot het einde van het jaar verlengd. "De ernstige situatie in Oekraïne duurt voort en er is nog altijd behoefte aan meer opvangplekken", legt de gemeente uit. Nijmegen vangt ook op andere plekken Oekraïense vluchtelingen op, onder meer in het gebouw De Daniël.

54 minuten geleden
The Harbour Club in Amsterdam gesloten door gemeente

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam sluit dinsdag de horecazaak The Harbour Club aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost, meldt de zaak zelf op sociale media. Volgens The Harbour Club is dit op basis van de openbare orde en veiligheid. In de nacht van 9 op 10 augustus was er bij het horeca-etablissement een explosie. De gemeente Amsterdam kan de sluiting niet bevestigen.

59 minuten geleden
Opnieuw beslag gelegd bij Van Lienden en zakenpartners

DEN HAAG (ANP) - De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft opnieuw beslag gelegd op onder meer financiële tegoeden in het strafrechtelijk onderzoek naar Sywert van Lienden en de andere voormalig bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Het gaat verder om woningen en auto's, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

2 uur geleden
Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen keldert

BILTHOVEN (ANP) - Steeds minder mensen worden zo ziek van het coronavirus dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dat is een gevolg van de daling van het aantal coronabesmettingen. De zomergolf is voorbij.

2 uur geleden
Geen boerenprotest op Lowlands, wel ruimte buiten terrein

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Op het festivalterrein van Lowlands is er voor boeren geen ruimte om te demonstreren. Na een "goed gesprek" met boeren uit de buurt is afgesproken dat ze met twee tractoren op de hoofdroute van de campings naar de entree mogen staan, vertelt festivalbaas Eric van Eerdenburg aan het ANP. Het festival in Biddinghuizen begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

3 uur geleden
Rijn nadert laagste waterstand ooit

UTRECHT (ANP) - De Rijn bij Lobith staat nog maar enkele centimeters boven de laagste waterstand ooit. Dat was op 29 oktober 2018, toen de Rijn zakte naar 6,49 meter boven NAP bij Lobith. Nu staat de rivier op 6,53 meter boven NAP op dezelfde plek. Rijkswaterstaat verwacht dat dit peil de komende dagen verder zakt, want er wordt niet veel regen voorzien in het stroomgebied van de rivier.

4 uur geleden