Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten verlengen overgangsperiode Noord-Ierland

Britten verlengen overgangsperiode Noord-Ierland

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering gaat de huidige overgangsperiode die geldt voor Noord-Ierland eenzijdig verlengen. Dat heeft de Britse brexitministrer David Frost gezegd. Londen wil zo verdere onderhandelingen met de Europese Unie mogelijk maken.

Volgens de brexitovereenkomst die het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie sloten moeten alle goederen die Noord-Ierland ingaan voldoen aan de Europese regels. Dat werd afgesproken om te voorkomen dat er een harde grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland zou ontstaan. Er was wel een overgangsperiode waarbij nog niet werd verlangd dat alle goederen die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden verhandeld alle benodigde papieren zoals gezondheidscertificaten hebben.

Die overgangsperiode gold eigenlijk voor drie maanden, maar in maart verlengden de Britten hem al eenzijdig. In juni gebeurde dat nogmaals, maar deze keer met goedkeuring van de EU. Gesprekken tussen Londen en Brussel hebben echter nog steeds niets opgeleverd.

Onwerkbaar

De Britse regering wil dat het Noord-Ierlandprotocol, zoals het officieel heet, wordt aangepast omdat het onwerkbaar is. De EU meent dat de Britten wisten waar ze voor tekenden en willen dat hun zorgen op een andere manier worden ondervangen. Frost was de hoofdonderhandelaar namens de Britten voor het brexitakkoord. Premier Boris Johnson koos er juist voor om alleen Noord-Ierland aan de EU-voorwaarden te koppelen in plaats van heel het Verenigd Koninkrijk zoals zijn voorgangster Theresa May wilde.

"Om ruimte te bieden voor verdere onderhandelingen met de EU en om voor zekerheid en stabiliteit voor bedrijven te zorgen terwijl die discussies lopen, gaat de overheid het Noord-Ierlandprotocol op huidige basis doorzetten", aldus Frost in een verklaring aan het Britse Hogerhuis. De Europese Commissie liet weten geen juridische stappen te zullen zetten vanwege de verlenging.

Meer uit Financieel

Vraag naar detachering weer gedaald ondanks zzp-wet

WAARDENBURG (ANP) - De vraag naar detachering is in het afgelopen kwartaal opnieuw gedaald. Volgens de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) heeft de verschuiving van flexwerk naar vaste banen door de zzp-wet veel impact op de detacheringsbranche.

47 minuten geleden
Damrak fors hoger na deal over verlaging tarieven VS en China

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag flink omhoog. Beleggers reageerden positief op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China afgelopen weekend in Zwitserland. De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent sprak van productieve gesprekken en aanzienlijke vooruitgang. Ook volgens de Chinese vicepremier He Lifeng zijn er belangrijke stappen gezet. De twee landen lieten maandag in een gezamenlijke verklaring weten hun handelstarieven te verlagen.

52 minuten geleden
China en VS verlagen onderlinge importheffingen fors

GENÈVE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en China verlagen hun onderlinge importheffingen fors voor een periode van negentig dagen. Dat hebben de landen bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring die in Genève is vrijgegeven. Deze stap is bedoeld om de handelsspanningen te verminderen en de twee grootste economieën ter wereld nog drie maanden de tijd te geven hun geschillen op te lossen.

55 minuten geleden
Krant: ChatGPT-maker OpenAI en Microsoft praten over partnerschap

LONDEN (ANP) - OpenAI en Microsoft heronderhandelen de voorwaarden van hun partnerschap om de maker van chatbot ChatGPT in de toekomst naar de beurs te kunnen brengen, terwijl Microsoft toegang blijft houden tot de AI-modellen van OpenAI. Dat meldde de Financial Times op basis van ingewijden.

1 uur geleden
Goudprijs daalt na optimisme over handelsoverleg China - VS

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is gedaald nadat de Verenigde Staten en China optimisme uitspraken over de handelsgesprekken, afgelopen weekend in het Zwitserse Genève. Volgens de delegaties is er grote vooruitgang geboekt bij die gesprekken tussen de economische grootmachten. Later op de dag worden details over de uitkomst van dat overleg verwacht.

2 uur geleden
Minder bedrijven failliet in april

DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in april afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 331 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 31 minder faillissementen dan in dezelfde maand een jaar eerder, ofwel een daling van 9 procent. Ten opzichte van maart is het aantal faillissementen gestegen met 23 procent.

3 uur geleden
Aanleg windmolens op land stokt, klimaatdoelen raken uit zicht

DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.

8 uur geleden