Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten praten met Oekraïne over uitvoer van graan

Britten praten met Oekraïne over uitvoer van graan

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse overheid is in gesprek met Oekraïne over de mogelijkheden om graan het land uit te krijgen, nu Rusland de voornaamste uitvoerhavens heeft geblokkeerd. Minister Grant Shapps van Transport zei dinsdag in contact te staan met zijn Oekraïense collega Oleksander Koebrakov over alternatieven.

Shapps stelde zeer bezorgd te zijn over de aanvoer van graan vanuit Oekraïne, dat een van 's werelds belangrijkste exporteurs is. Volgens minister Koebrakov kan door de Russische inval zo'n 25 miljoen ton graan het land niet verlaten. Sinds het begin van mei voerde het door Rusland aangevallen land 643.000 ton graan uit, meldde het Oekraïense ministerie voor landbouw onlangs. Dat was in dezelfde periode in 2021 nog 1,8 miljoen ton.

Veel landen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, zijn afhankelijk van goedkope tarwe uit Oekraïne. Onlangs beschuldigde Duitsland de Russen ervan honger in te zetten als wapen in de strijd met Oekraïne. Ook Shapps benadrukt het belang van een goede aanvoerroute voor het Oekraïense graan.

Honger

"Het is absoluut essentieel, anders zou er een hoop honger of zelfs een hongersnood kunnen ontstaan." Over de details waarover hij in overleg is met de Oekraïense regering om de export veilig te stellen, kon de Britse bewindsman naar eigen zeggen geen uitspraken doen. "We kijken naar alle opties. Er zijn allerlei potentiële manieren om het graan en andere middelen het land uit te krijgen."

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, betichtte Rusland er dinsdag van graanvoorraden in beslag te nemen in de bezette gebieden in Oekraïne. Ook zei ze op het op World Economic Forum in Davos dat de Russische oorlogsvloot Oekraïense schepen "vol met tarwe en zonnebloemzaden" tegenhoudt in de Zwarte Zee.

Niet alleen de graanprijs, maar ook die van onder meer zonnebloemolie en energie zijn enorm gestegen sinds de invasie. Dat heeft ook te maken met de sancties die door de westerse landen zijn ingesteld in een poging Moskou internationaal te isoleren. Het Kremlin reageerde maandag dat het westen door het opleggen van die strafmaatregelen verantwoordelijk is voor een wereldwijde voedselcrisis.

Meer uit Buitenland

Rusland en Oekraïne ruziën bij VN over schuld voor verwoesten dam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland en Oekraïne hebben op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad opnieuw elkaar de schuld gegeven van de verwoesting van de Kachovka-stuwdam. De Veiligheidsraad kwam dinsdagavond op verzoek van Rusland bijeen om over de kwestie te praten. De raad hoorde de verschillende partijen, zonder een conclusie te trekken.

34 minuten geleden
IAEA: op korte termijn geen risico's voor kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De verwoeste stuwdam in Oekraïne vormt op korte termijn geen veiligheidsrisico's voor de kerncentrale van Zaporizja, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De nucleaire faciliteit haalt koelwater uit het stuwmeer achter de dam, maar beschikt volgens directeur-generaal Rafael Grossi nog over back-upopties om veilig te opereren.

3 uur geleden
Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan Turkije. De regering moet nog wel instemmen met de uitlevering. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.

4 uur geleden
Ex-voorzitter Amnesty in Turkije vrijgesproken van terrorisme

ISTANBUL (ANP/DPA) - De oud-voorzitter van Amnesty International in Turkije is door een Turkse rechtbank in een nieuw proces vrijgesproken, meldt persbureau Anadolu. Deze Taner Kilic was in 2020 veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

4 uur geleden
Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland stuurt personeel van de burgerbescherming naar Oekraïne om het land te helpen na het bezwijken van een stuwdam. Ook gaan er waterfilters, stroomgeneratoren en andere hulpgoederen naar Oekraïne.

5 uur geleden
Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

5 uur geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

6 uur geleden