Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten praten met Oekraïne over uitvoer van graan

Britten praten met Oekraïne over uitvoer van graan

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse overheid is in gesprek met Oekraïne over de mogelijkheden om graan het land uit te krijgen, nu Rusland de voornaamste uitvoerhavens heeft geblokkeerd. Minister Grant Shapps van Transport zei dinsdag in contact te staan met zijn Oekraïense collega Oleksander Koebrakov over alternatieven.

Shapps stelde zeer bezorgd te zijn over de aanvoer van graan vanuit Oekraïne, dat een van 's werelds belangrijkste exporteurs is. Volgens minister Koebrakov kan door de Russische inval zo'n 25 miljoen ton graan het land niet verlaten. Sinds het begin van mei voerde het door Rusland aangevallen land 643.000 ton graan uit, meldde het Oekraïense ministerie voor landbouw onlangs. Dat was in dezelfde periode in 2021 nog 1,8 miljoen ton.

Veel landen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, zijn afhankelijk van goedkope tarwe uit Oekraïne. Onlangs beschuldigde Duitsland de Russen ervan honger in te zetten als wapen in de strijd met Oekraïne. Ook Shapps benadrukt het belang van een goede aanvoerroute voor het Oekraïense graan.

Honger

"Het is absoluut essentieel, anders zou er een hoop honger of zelfs een hongersnood kunnen ontstaan." Over de details waarover hij in overleg is met de Oekraïense regering om de export veilig te stellen, kon de Britse bewindsman naar eigen zeggen geen uitspraken doen. "We kijken naar alle opties. Er zijn allerlei potentiële manieren om het graan en andere middelen het land uit te krijgen."

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, betichtte Rusland er dinsdag van graanvoorraden in beslag te nemen in de bezette gebieden in Oekraïne. Ook zei ze op het op World Economic Forum in Davos dat de Russische oorlogsvloot Oekraïense schepen "vol met tarwe en zonnebloemzaden" tegenhoudt in de Zwarte Zee.

Niet alleen de graanprijs, maar ook die van onder meer zonnebloemolie en energie zijn enorm gestegen sinds de invasie. Dat heeft ook te maken met de sancties die door de westerse landen zijn ingesteld in een poging Moskou internationaal te isoleren. Het Kremlin reageerde maandag dat het westen door het opleggen van die strafmaatregelen verantwoordelijk is voor een wereldwijde voedselcrisis.

Meer uit Buitenland

VS geven Oekraïne voorrang bij levering luchtafweer

WASHINGTON (ANP/RTR) - Voorlopig leveren de Verenigde Staten Patriot-systemen en andere soorten luchtafweer alleen aan Oekraïne. Het Witte Huis zegt dat dit land voorrang krijgt door de oorlog met Rusland. Andere landen krijgen de Patriots die hen beloofd zijn nog wel, maar zullen even geduld moeten hebben.

31 minuten geleden
Hongarije belooft een loyale voorzittersrol van de EU

BRUSSEL (ANP) - Als Hongarije per 1 juli het EU-voorzitterschap overneemt van België, hoeft niemand zich zorgen te maken dat het land partijdig of vooringenomen zal zijn in EU-dossiers. Dat heeft de Hongaarse ambassadeur bij de Europese Unie Bálint Ódor gezegd bij de presentatie van de Hongaarse EU-prioriteiten.

34 minuten geleden
Geboortecijfer in Westen sinds 1960 gehalveerd

PARIJS (ANP) - Het geboortecijfer in westerse landen is sinds 1960 meer dan gehalveerd. In 2022 kregen vrouwen volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gemiddeld 1,5 kind, terwijl er 62 jaar eerder nog 3,3 kinderen per vrouw werden geboren.

2 uur geleden
NAVO-lid Roemenië schenkt Patriot-luchtverdediging aan Oekraïne

BOEKAREST (ANP) - Roemenië schenkt een Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne om dat land te beschermen tegen Russische aanvallen. De regering in Boekarest reageert met de stap op dringende oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

4 uur geleden
Rusland haalt banden aan met Vietnam tijdens bezoek Poetin

HANOI (ANP/RTR/DPA) - Rusland en Vietnam hebben de banden tussen de beide landen verstevigd tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Hanoi. Ze kondigden aan meer te gaan samenwerken op het gebied van energie en veiligheid.

4 uur geleden
Campagnechef Sunak doet stap terug om gokaffaire

LONDEN (ANP/RTR) - De campagnechef van de Britse Conservatieve Partij heeft twee weken voor de verkiezingen een stap terug gedaan. De partij liet weten dat Tony Lee met verlof is gegaan. Dat gebeurde nadat media hadden gemeld dat een onderzoek was ingesteld naar Lee en zijn echtgenote voor het inzetten van geld bij het gokken op de verkiezingsdatum.

4 uur geleden
Krant: VS leveren Patriot-systemen voorlopig alleen aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is van plan om Patriot-luchtverdedigingssystemen voorlopig alleen aan Oekraïne te leveren, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Leveringen aan andere landen worden stopgezet.

5 uur geleden