
Britse waakhond kan geen goed toezicht houden op cryptobeurs
LONDEN (ANP) - De Financial Conduct Authority (FCA) is niet in staat om goed toezicht te houden op de activiteiten van cryptobeurs Binance. De grootste cryptobeurs ter wereld heeft nagelaten voldoende informatie te verstrekken aan de FCA over zijn bedrijfsvoering, bedrijfsstructuur en manieren waarop consumenten zijn producten gebruikten. Dat leidde ertoe dat de Britse marktwaakhond de laatste weken hard optrad tegen de onderneming. Zo mag Binance in het land bijvoorbeeld geen reclame meer maken.
De FCA, een van de leidende financiële toezichthouders in de wereld, wees woensdag in een mededeling wederom op de risico's van Binance. De waakhond noemt de kwestie rondom Binance "met name zorgwekkend omdat de onderneming deel uitmaakt van een wereldwijde groep die complexe financiële producten met een hoog risico aanbiedt, die een aanzienlijk risico vormen voor consumenten". Binance faciliteert honderden miljarden dollars in transacties per maand.
De in Londen gevestigde filialen van Binance, die bij de FCA als beleggingsmaatschappij geregistreerd staan, hadden onvoldoende informatie verstrekt over de producten die in het land worden aangeboden. Daarnaast was er geen weet van de activiteiten van de wereldwijde beurs of de bredere producten die op Binance.com worden aangeboden en die buiten het werkterrein van de FCA vallen. Dat betekende dat het op de Kaaimaneilanden gevestigde Binance "niet in staat was effectief toezicht uit te oefenen", aldus de FCA.
Kennisgevingen op website
Binance zei dat het "in gesprek bleef met de FCA om eventuele kwesties op te lossen". Het bedrijf voegde eraan toe dat het had voldaan aan een reeks eisen die de FCA in juni had gesteld, waaronder het plaatsen van kennisgevingen op zijn website. Evengoed werd het het Britse filiaal van Binance verboden gereguleerde producten aan te bieden.
Britten kunnen overigens nog wel derivaten en andere gereguleerde producten verhandelen op de Binance.com. De beurs heeft geen formeel hoofdkantoor en maakt gebruik van filialen in verschillende rechtsgebieden om toegang te krijgen tot het conventionele financiële banksysteem.
Afgeschermde Britse beurs
Binance was bezig met het opzetten van een aparte, afgeschermde Britse beurs met FCA-goedkeuring genaamd Binance Markets. Het bedrijf had een aanvraag ingediend om een geregistreerde Britse crypto-onderneming te worden, maar trok die aanvraag in mei in.
De laatste maanden is de beurs onderzocht door autoriteiten in verschillende landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Thailand, Maleisië en Japan. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde dat Binance in Nederland actief is zonder verplichte registratie, wat concreet betekent dat het bedrijf illegaal bezig is.
Meer uit Financieel
OAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
23 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
51 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
1 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
3 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
4 uur geleden