Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse waakhond doet onderzoek naar AI-markt

Britse waakhond doet onderzoek naar AI-markt

LONDEN (ANP/BLOOMBRG) - De Britse concurrentiewaakhond CMA is een breed onderzoek gestart naar de ontwikkeling van de markt van kunstmatige intelligentie (AI). De toezichthouder wil daarbij weten welke impact deze snelgroeiende technologie zal hebben op de concurrentie in de technologiesector en of er meer regels nodig zijn om consumenten te beschermen.

Bij kunstmatige intelligentie worden computersystemen ontwikkeld die dicht in de buurt van menselijke intelligentie komen. Zo kunnen chatbots als ChatGPT teksten schrijven die door een mens lijken te zijn geschreven. De toenemende mogelijkheden die AI-systemen bieden hebben grote technologiebedrijven als Microsoft en Alphabet, de eigenaar van Google, ertoe aangezet om investeringen in de sector flink te versnellen.

"Het is van cruciaal belang dat de potentiële voordelen van deze transformerende technologie gemakkelijk toegankelijk zijn voor Britse bedrijven en consumenten, terwijl we mensen moeten beschermen tegen zaken als valse of misleidende informatie", zei topvrouw Sarah Cardell van de CMA. "Ons doel is om deze nieuwe technologie te helpen ontwikkelen op een manier die zorgt voor eerlijke concurrentie en bescherming van consumenten." De CMA zal het onderzoeksrapport in september publiceren.

Eerder verklaarde de G7, en groep van zeven rijke landen met bijvoorbeeld Duitsland en de Verenigde Staten, al dat de verdere ontwikkeling van AI extra regelgeving noodzakelijk maakt. In een gezamenlijke verklaring gaven de landen aan dat de regels wel zodanig ontworpen moeten worden dat een "open en stimulerende omgeving" behouden blijft voor deze in opkomst zijnde technologie. In Brussel wordt ook gewerkt aan een Europese AI-wet, waarover de EU-landen waarschijnlijk later dit jaar een besluit zullen nemen.

Meer uit Financieel

Rederij DFDS investeert 1 miljard euro in elektrische schepen

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense rederij DFDS gaat 1 miljard euro investeren in zes elektrische schepen. De investering maakt deel uit van het plan om de scheepvaart in het Engelse Kanaal koolstofvrij te maken. De nieuwe schepen worden ingezet op de routes Duinkerken-Dover en Calais-Dover om passagiers en vracht tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te vervoeren.

9 minuten geleden
Uber neemt Taiwanese activiteiten Delivery Hero over

TAIPEI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Uber neemt de Taiwanese activiteiten van maaltijdbezorger Delivery Hero over. Met die overname van het onderdeel genaamd Foodpanda is een bedrag van 950 miljoen dollar gemoeid. Het is een van de grootste bedrijfsovernames ooit in Taiwan, buiten de chipsector.

58 minuten geleden
AEX koerst af op lager begin, focus op Amerikaanse inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

1 uur geleden
Fortnite-maker Epic Games krijgt 1,1 miljoen euro boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet gameontwikkelaar Epic Games International voor meer dan 1,1 miljoen euro. Het bedrijf achter het populaire spel Fortnite zou er oneerlijke handelspraktijken op nahouden, gericht op kinderen. Epic Games zou met reclames binnen de game kinderen onder druk hebben gezet om aankopen te doen, en dat is volgens de toezichthouder verboden.

1 uur geleden
Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam. Bij de op duurzame financiering gerichte bank was al sprake van handel in speciale certificaten. Daar waren eerder problemen mee. Vervolgens is de bank gaan kijken of er geen betere oplossing was. De uitkomst van dat onderzoek is dat Triodos Bank begint met de voorbereidingen voor het krijgen van een beursnotering.

1 uur geleden
Vakantiegeld 1 op 10 Nederlanders gaat naar vaste lasten

AMSTERDAM (ANP) - Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

2 uur geleden
Verzuim onder conducteurs door ongeval komt 'vaak voor', ziet CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal conducteurs dat door een ongeval, waaronder geweld, met verzuim gaat, komt "naar verhouding vaak voor". Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. "Geweld tegen conducteurs kan zeker een oorzaak zijn, maar de groep in de enquête is te klein om te concluderen dat het ook steeds vaker voorkomt", zegt CBS-onderzoeker Luuk Hovius.

7 uur geleden