
Britse vakbonden beginnen nationale staking bij spoorwegen
LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Duizenden spoorwegarbeiders hebben dinsdag in het Verenigd Koninkrijk het werk neergelegd als onderdeel van een golf van vakbondsacties die gepland staan voor de feestdagen. De stakingen van de grootste spoorwegvakbond van het land, de Rail, Maritime and Transport (RMT), zullen het treinverkeer in het land tot en met zaterdag ernstig ontregelen. Mensen wordt geadviseerd alleen te reizen als het echt nodig is.
De spoorwegstakingen vinden deze week plaats gedurende twee periodes van 48 uur, van dinsdag tot en met woensdag en van vrijdag tot en met zaterdag. Hoewel Eurostar niet rechtstreeks betrokken is bij deze staking, zal die ook een impact hebben op de dienstregeling van de internationale treinen van het bedrijf. De toegang tot het Britse spoorwegnet is namelijk beperkt. Daarom hanteert Eurostar, die onder meer rijdt tussen Amsterdam en Londen, een aangepaste dienstregeling van 13 tot en met 17 december.
De laatste ronde van spoorwegstakingen komt op een moment dat het Verenigd Koninkrijk wordt getroffen door een golf van vakbondsacties die sinds de jaren 80 niet meer is voorgekomen. De stakingen worden gehouden om hogere lonen af te dwingen vanwege de sterk gestegen prijzen van energie en voedsel. Spoorwegwerkers hielden eerder al in juni en oktober stakingen.
Aanbod afgewezen
De RMT plant ook verdere stakingen tijdens Kerstmis en begin januari. Network Rail, de eigenaar van de Britse spoorweginfrastructuur, heeft zijn werknemers een loonsverhoging aangeboden van 5 procent met terugwerkende kracht voor dit jaar en nog eens 4 procent begin 2023. De leden van de vakbond hebben dat loonbod echter afgewezen. De Britse regering heeft er bij de vakbonden op aangedrongen om de geplande stakingen af te blazen.
Het Verenigd Koninkrijk registreerde in oktober al het hoogste aantal verloren werkdagen door arbeidsconflicten in meer dan tien jaar, blijkt uit gegevens van het Britse statistiekbureau. Volgens schattingen zullen in december naar verwachting meer dan 1 miljoen werkdagen verloren gaan door stakingen, waarmee het de ergste maand van acties zal zijn sinds juli 1989.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
42 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
3 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
6 uur geleden