Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse schrijver John Le Carré (89) overleden

Britse schrijver John Le Carré (89) overleden

LONDEN (ANP) - De Britse auteur John Le Carré is zondag op 89-jarige leeftijd in Cornwall overleden na een kort ziekbed, meldden Britse media en zijn literair agent.

De familie liet in een verklaring weten dat Le Carré is overleden aan de gevolgen van een griep. Zij bedanken de staf in het ziekenhuis in Cornwall en zeggen diep bedroefd te zijn over zijn overlijden.

Le Carré (zijn echte naam was David Cornwell) werd beroemd met thrillers en spionageromans waaronder Tinker, Tailor, Soldier, Spy en The spy who came in from the cold.

Het werk van John Le Carré werd al ruim zestig jaar over de hele wereld gelezen. Zijn derde boek, The spy who came in from the cold, maakte hem een van de bekendste spionage-auteurs.

Cornwell werd geboren in 1931 in Dorset in Groot-Brittannië. Hij werkte bij de Britse geheime diensten tijdens de Koude Oorlog en publiceerde in 1961 zijn eerste spionageroman Call for the Dead onder een pseudoniem.

Zijn carrière bij de geheime dienst kwam in 1964 tot een einde toen zijn status als MI6-medewerker werd verraden door de Britse dubbelspion Kim Philby. Nadat ook zijn boek The spy who came in from the cold een groot succes was geworden, koos Cornwell onder de naam Le Carré definitief voor het schrijverschap. Hij publiceerde nog zo'n 25 thrillers en spionageromans. Zijn laatste boek Agent Running in the Field verscheen in najaar 2019.

Zijn agent Jonny Geller omschrijft hem als de "onbetwiste reus van de Engelse literatuur. Hij zette de toon voor het tijdperk van de Koude Oorlog en sprak onbevreesd de waarheid over de macht in de decennia die volgden".

Collega-schrijver Robert Harris noemt Le Carré "een van die auteurs die niet alleen een briljant schrijver was, maar ook wist door te dringen tot de populaire cultuur. En dat is een grote zeldzaamheid". Volgens Harris is The Spy Who Came In From The Cold" een meesterwerk. "Het was een briljant psychologisch portret van spioneren en verraad en de neergang van de Britse macht".

Schrijver Stephen King betuigde zijn condoleances via Twitter en zei dat "dit vreselijke jaar een literaire reus en een humanitaire geest heeft opgeëist". Hij noemde Little Drummer Girl een van de beste boeken die hij ooit heeft gelezen.

Meer uit Buitenland

Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

12 minuten geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

38 minuten geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

1 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

1 uur geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

2 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

6 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

7 uur geleden