Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

De omstreden wet moet voorkomen dat asielzoekers in smokkelbootjes de gevaarlijke oversteek van het vasteland naar het Verenigd Koninkrijk maken. Maar critici waarschuwen al jaren dat uitzetting naar een land als Rwanda op gespannen voet zou staan met de mensenrechten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het hof van de Raad van Europa, hield uitzettingen al eens tegen omdat de asielzoekers eerst verhaal moesten kunnen halen bij de Britse rechter.

"De Britse regering moet afzien van het verwijderen van mensen onder het Rwanda-beleid en de inbreuk die de wet maakt op de onafhankelijke rechtspraak terugdraaien", zegt O'Flaherty. Het mensenrechtenhof, wiens uitspraken bindend zijn voor lidstaten als het Verenigd Koninkrijk, heeft nog geen oordeel geveld over de wet.

Uit de Raad

De Britse premier Rishi Sunak heeft meermaals gezegd dat zijn land desnoods uit de Raad van Europa stapt als het mensenrechtenhof de Rwanda-plannen zou willen tegenhouden.

Twee belangrijke organisaties van de Verenigde Naties hebben ook kritiek op de wet. Mensenrechtenchef Volker Türk en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi hebben de Britse regering opgeroepen de wet te "heroverwegen". Het VK moet verantwoordelijkheid nemen voor de vluchtelingen en hun opvang, vinden zij.

Meer uit Buitenland

Israël geeft Hamas week voor wapenstilstand, anders aanval Rafah

JERUZALEM (ANP) - Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dit niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah. Dat zeiden Egyptische functionarissen tegen de Wall Street Journal.

15 minuten geleden
Spanje stopt met jaarlijkse prijs voor stierenvechten

MADRID (ANP/RTR) - Spanje gaat niet langer de jaarlijkse prijs voor de beste stierenvechter uitreiken, meldt het ministerie van Cultuur. Het departement stelt dat de uitreiking niet meer past bij "de nieuwe sociale en culturele realiteit" van Spanje. De prijs werd door het ministerie zelf uitgereikt en had een waarde van 30.000 euro.

1 uur geleden
Internationaal Strafhof (ICC) waarschuwt tegen intimidatie

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag waarschuwt tegen intimidatie van rechters of ander personeel. Volgens het ICC dreigen individuen met vergelding rond bepaalde onderzoeken of uitspraken.

3 uur geleden
Biden deelt hoogste onderscheiding uit aan Nancy Pelosi

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden deelt vrijdag negentien Medals of Freedom uit. De hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers gaat naar onder anderen Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

3 uur geleden
Politie haalt pro-Palestijnse activisten uit Parijse universiteit

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse politie is binnengetrokken in de prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po om de studenten weg te halen die er een pro-Palestijnse actie voeren. De studenten worden in groepen van tien door de agenten naar buiten gebracht. Tientallen studenten waren donderdag gestart met een sit-in en hielden sindsdien de hoofdgebouwen van de universiteit bezet.

3 uur geleden
Russen: Oekraïne trekt zich langs hele frontlinie terug

MOSKOU (ANP/RTR) - Volgens de Russen trekken de Oekraïense strijdkrachten zich terug langs de hele frontlinie in Oekraïne. Russische troepen zouden dit jaar inmiddels 547 vierkante kilometer grondgebied hebben veroverd, zegt de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe.

4 uur geleden
China begonnen aan ambitieuze missie naar achterkant maan

WENCHANG (ANP) - China wil het eerste land worden dat rotsen en bodem ophaalt van de achterkant van de maan. Het vaartuig dat dit moet uitvoeren, de Chang'e-6, is vrijdag gelanceerd vanaf het zuidelijke eiland Hainan. Hij moet in juni landen in de krater Apollo, bij de zuidpool van de maan.

4 uur geleden