Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

De omstreden wet moet voorkomen dat asielzoekers in smokkelbootjes de gevaarlijke oversteek van het vasteland naar het Verenigd Koninkrijk maken. Maar critici waarschuwen al jaren dat uitzetting naar een land als Rwanda op gespannen voet zou staan met de mensenrechten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het hof van de Raad van Europa, hield uitzettingen al eens tegen omdat de asielzoekers eerst verhaal moesten kunnen halen bij de Britse rechter.

"De Britse regering moet afzien van het verwijderen van mensen onder het Rwanda-beleid en de inbreuk die de wet maakt op de onafhankelijke rechtspraak terugdraaien", zegt O'Flaherty. Het mensenrechtenhof, wiens uitspraken bindend zijn voor lidstaten als het Verenigd Koninkrijk, heeft nog geen oordeel geveld over de wet.

Uit de Raad

De Britse premier Rishi Sunak heeft meermaals gezegd dat zijn land desnoods uit de Raad van Europa stapt als het mensenrechtenhof de Rwanda-plannen zou willen tegenhouden.

Twee belangrijke organisaties van de Verenigde Naties hebben ook kritiek op de wet. Mensenrechtenchef Volker Türk en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi hebben de Britse regering opgeroepen de wet te "heroverwegen". Het VK moet verantwoordelijkheid nemen voor de vluchtelingen en hun opvang, vinden zij.

Meer uit Buitenland

Israël: Iran was te dicht bij productie kernwapens

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël zei dat het geen andere keuze had dan Iran aan te vallen en voegde eraan toe dat het inlichtingen had verzameld waaruit bleek dat Teheran "het point of no return" had genaderd in zijn pogingen eigen kernwapens te bouwen.

8 minuten geleden
IAEA bevestigt dat nucleaire site in Natanz doelwit Israël was

WENEN (ANP) - Directeur-generaal Rafael Grossi van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bevestigt dat de Iraanse nucleaire site in Natanz geraakt is bij Israëlische aanvallen. De organisatie staat in contact met de Iraanse autoriteiten over de stralingsniveaus.

44 minuten geleden
Trump mag na beroep Nationale Garde toch blijven inzetten in LA

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep heeft president Donald Trump toestemming gegeven om de inzet van troepen van de Nationale Garde in Los Angeles te handhaven te midden van protesten over de strengere immigratiewetgeving. Daarmee werd de uitspraak van een lagere rechtbank die de inzet eerder op donderdag blokkeerde, tijdelijk opgeschort.

47 minuten geleden
Israëlische luchtmacht valt Iran aan

TEHERAN/WASHINGTON/JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische luchtmacht heeft een luchtaanval uitgevoerd in Iran, meldt Axios. De Amerikaanse nieuwssite baseert zich op twee bronnen met kennis van de operatie. Persbureau Reuters spreekt op basis van twee Amerikaanse officials van meerdere aanvallen.

2 uur geleden
Algemene Vergadering VN stemt voor direct staakt-het-vuren Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza. 149 van de 193 landen stemden voor de resolutie, waardoor de vereiste tweederdemeerderheid werd behaald.

2 uur geleden
WSJ: Israël zou Iran al zondag kunnen aanvallen

WASHINGTON (ANP) - Israël is bereid Iran de komende dagen aan te vallen als Teheran een Amerikaans voorstel om zijn nucleaire programma te beperken afwijst, schrijft The Wall Street Journal (WSJ).

7 uur geleden
Senator verwijderd bij persgesprek minister Noem in Los Angeles

LOS ANGELES (ANP) - Een Democratische senator uit Californië is donderdag tijdens een persconferentie van minister van Binnenlandse Veiligheid Kristi Noem uit de zaal verwijderd. Hij verstoorde volgens The Washington Post het persgesprek in Los Angeles, waar Noem de arrestaties van migranten verdedigde, die in de stad voor veel onrust hebben gezorgd.

8 uur geleden