Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse regering wil handelsregels voor Noord-Ierland aanpassen

Britse regering wil handelsregels voor Noord-Ierland aanpassen

LONDEN (ANP) - De Britse regering wil opnieuw om de tafel met de Europese Unie over een van de gevoeligste brexit-dossiers: de manier waarop het goederenverkeer tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk is geregeld. "We kunnen niet verder gaan zoals we nu bezig zijn", zei verantwoordelijk minister David Frost in het Britse Hogerhuis. Maar dat stuit meteen op een ondubbelzinnig nee uit Brussel.

Frost zei dat de handel binnen zijn land is verstoord en dat maatschappelijke onrust ontstaat. De EU heeft oog voor die moeilijkheden en wil "blijven zoeken naar flexibele, praktische en creatieve oplossingen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Maroš Šefčovič. Zo heeft Brussel drie weken geleden nog een handreiking gedaan. "Maar we zullen niet instemmen met heronderhandelingen" over de regels voor Noord-Ierland.

Noord-Ierland heeft bij de brexit een speciale status gekregen die moet voorkomen dat er weer grootschalige grenscontroles nodig zijn tussen het Britse gebied en buurland Ierland. In plaats daarvan zijn controles nodig op goederenvervoer van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland, om te voorkomen dat producten zonder toezicht worden doorgevoerd naar EU-lidstaat Ierland.

Meer problemen

De Britse autoriteiten vrezen dat na september nog meer problemen ontstaan. Dan verloopt een tijdelijke afspraak die moet voorkomen dat de import van vlees een flinke klap krijgt. Vlees uit landen van buiten de EU mag niet zomaar worden toegelaten tot de Europese interne markt. Dat betekent volgens de BBC in theorie dat bepaalde vleesproducten ook niet meer van het Britse vasteland naar Noord-Ierland mogen. Dat probleem wordt door Britse media bestempeld als "de worstenrel" en "de worstenoorlog".

Minister Frost noemde de huidige situatie onhoudbaar. "We hebben gezien dat meer dan tweehonderd leveranciers niet meer willen verkopen aan Noord-Ierland", hield hij het House of Lords voor. Volgens Frost worden "alle opties" overwogen, maar is het nog te vroeg om aan de noodrem te trekken door een beroep te doen op artikel 16 uit de overeenkomst over Noord-Ierland. Daarmee kunnen Brussel of Londen eenzijdig maatregelen nemen als er ernstige maatschappelijke of economische problemen ontstaan door de gemaakte afspraken.

Niet het juiste middel

De minister benadrukte dat het in de ogen van zijn regering wel verdedigbaar zou zijn om artikel 16 te activeren. Het zou simpelweg "niet het juiste moment" zijn om dat zware middel in te zetten. Frost wil eerst nieuwe voorstellen voorleggen aan Brussel. "Die vereisen dat het Noord-Ierse protocol ingrijpend op de schop gaat", erkende hij. "Daar lopen we niet voor weg. We denken dat zo'n verandering noodzakelijk is vanwege de situatie waar we nu mee te maken krijgen."

Šefčovič brengt fijntjes in herinnering dat Frost zelf samen met premier Boris Johnson het protocol met de EU is overeengekomen en dat het Britse parlement het heeft goedgekeurd. Londen moet zijn internationale verplichtingen nakomen, en de afspraken zijn er ook niet voor niets: ze zijn essentieel voor de vrede op het Ierse eiland. De Eurocommissaris kijkt "ernaar uit om Lord Frost spoedig te spreken".

Meer uit Financieel

Handelsbesprekingen China-VS gestaakt, overleg gaat zondag verder

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.

5 uur geleden
Interim-bestuur van FNV weggestuurd

UTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.

6 uur geleden
Reuters: handelsoverleg VS-China in Genève hervat na lunchpauze

GENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.

11 uur geleden
Reuters: Chinese delegatie vertrekt van handelsoverleg met VS

GENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.

13 uur geleden
Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

15 uur geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

17 uur geleden
Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

19 uur geleden