Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse overheid aangeklaagd om onvoldoende scherpe klimaatdoelen

Britse overheid aangeklaagd om onvoldoende scherpe klimaatdoelen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Natuurbewegingen willen de Britse regering dwingen meer te doen om aan klimaatdoelen te voldoen. Organisaties Friends of the Earth en ClientEarth hebben beide aangekondigd deze week een rechtszaak te beginnen. De doelen die Downing Street heeft gesteld zijn volgens hen niet voldoende om aan internationale afspraken te voldoen.

Londen kwam in oktober voor de klimaatconferentie in Glasgow met plannen om de CO2-uitstoot terug te brengen naar nul. Toezichthouder Climate Change Committee verwelkomde de plannen, maar plaatste ook de nodige kanttekeningen, bijvoorbeeld over de financiering. Zo komen de kosten van de overstap naar schone energie tegen 2050 uit op 1 tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Tegelijkertijd lopen de inkomsten van de overheid terug omdat er minder wordt verdiend aan belastingen op fossiele brandstoffen.

Friends of the Earth en ClientEarth, een advocatenbureau dat zicht richt op zaken rond het milieu, vinden dat de doelen om tot nul uitstoot te komen "theoretisch" zijn en niet voldoen aan de Britse wet. "De regering heeft een denkbeeldige route uitgestippeld om de CO2-uitstoot te verminderen, maar daarbij geen geloofwaardig plan gemaakt om dat doel te realiseren", aldus advocate Katie de Kauwe van Friends of the Earth.

Aanpak

Beide organisaties zullen een andere aanpak hebben in hun rechtszaken. ClientEarth stelt dat de Britse regering de mensenrechten schendt door niet aan de uitstooteisen te voldoen. Friends of the Earth richt zich specifiek op de regels van de Britse overheid voor het verlagen van de uitstoot van huizen en gebouwen. Die zijn volgens de organisatie niet in lijn met de wetten die gelijke behandeling voorschrijven.

Nederland is al verschillende keren voor de rechter gedaagd vanwege het klimaat. Zo won milieu-organisatie Urgenda een zaak omdat de Nederlandse regering te weinig deed om afgesproken uitstootdoelen te bereiken. Ook verloor de regering zaken over het stikstofbeleid met de stikstofcrisis als gevolg.

Meer uit Buitenland

Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

14 minuten geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

43 minuten geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

1 uur geleden
Europese Commissie gaat Hongarije boycotten om reizen Orbán

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft een ernstig en ongekend signaal af aan Hongarije dat het land te ver is gegaan met de recente reizen van premier Viktor Orbán naar onder meer Rusland en China. De commissie zal daarom de komende tijd de vergaderingen boycotten die Hongarije als EU-voorzitter in Boedapest organiseert.

1 uur geleden
Frans links blok verdeeld over wie premier moet worden

PARIJS (ANP) - Het Franse linkse blok dat eerder deze maand verrassend de parlementsverkiezingen won, is er nog niet in geslaagd gezamenlijk een premierskandidaat te kiezen. Het uiterst linkse La France Insoumise kondigde aan de onderhandelingen stop te zetten.

1 uur geleden
Twee dagen na aanslag op Trump begint Republikeins partijcongres

MILWAUKEE (ANP/DPA) - Twee dagen na de aanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump, is zijn Republikeinse Partij in Milwaukee aan een vierdaags partijcongres begonnen. Trump wordt er donderdag officieel gekozen tot Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november.

2 uur geleden
Trump wil einde aan alle zaken tegen hem, na aanslag zaterdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump roept op snel alle rechtszaken tegen hem te stoppen. Hij reageert op het besluit van een rechter de verdere vervolging van Trump voor het bezit van geheime documenten te verwerpen. De ex-president wijst in een bericht op het sociaal medium Truth Social ook op de mislukte aanslag op zijn leven afgelopen weekeinde.

5 uur geleden