Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse economie groeide harder door horeca en medische zorg

Britse economie groeide harder door horeca en medische zorg

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in juni harder gegroeid dan economen hadden verwacht. Onder meer de hervatting van de reguliere gezondheidszorg en meer horecabezoek droegen daaraan bij. De horeca mocht sinds half mei weer mensen binnen ontvangen en in juni kwam daar bovendien het EK voetbal bij waar Engeland goed presteerde.

De economische groei in juni kwam op 1 procent uit ten opzichte van mei. De grote dienstensector ging harder vooruit dan het gemiddelde, maar de industriële productie daalde juist. Dat was voor een groot deel te wijten aan de lagere productie van olievelden. De productie van fabrieken was met een groei van 0,2 procent ook maar iets hoger dan een maand eerder. De bouwsector kromp met 1,3 procent.

In het hele tweede kwartaal kwam de groei uit op 4,8 procent ten opzichte van de eerste drie maanden. Vorige week had de Bank of England voor die periode nog een groeiverwachting van 5 procent uitgesproken.

Bruto binnenlands product

Het bruto binnenlands product (bbp) in het Verenigd Koninkrijk is nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Eind juni was de economie nog 2,2 procent kleiner dan in februari vorig jaar.

De export van het Verenigd Koninkrijk groeide op kwartaalbasis veel minder sterk dan verwacht en ook de importgroei bleef wat achter bij de prognoses. Wel ligt de uitvoer van Britse producten naar de Europese Unie voor de tweede maand op rij boven het niveau van voor de brexit. In juli exporteerden Britse bedrijven voor 14,3 miljard pond aan goederen, maar ze importeerden ook meer: voor 19,1 miljard pond. Daarmee groeide ook het handelstekort met het landenblok.

De stijging van de export naar de EU is volgens economen van ING een teken dat Britse bedrijven hebben leren omgaan met de nieuwe regels. Eerder gaven bedrijven juist aan dat de regels en de toegenomen bureaucratie exporteren veel moeilijker maakte, in het bijzonder voor kleine ondernemingen.

Meer uit Financieel

Handelsbesprekingen China-VS gestaakt, overleg gaat zondag verder

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.

6 uur geleden
Interim-bestuur van FNV weggestuurd

UTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.

7 uur geleden
Reuters: handelsoverleg VS-China in Genève hervat na lunchpauze

GENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.

12 uur geleden
Reuters: Chinese delegatie vertrekt van handelsoverleg met VS

GENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.

13 uur geleden
Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

16 uur geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

18 uur geleden
Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

20 uur geleden