Britse centrale bank houdt zevende rentepauze op rij
LONDEN (ANP) - De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk opnieuw onveranderd gelaten op 5,25 procent, het hoogste niveau sinds februari 2008. De Britse centrale bank liet de rente daarmee voor de zevende keer op rij ongewijzigd. Economen hadden al verwacht dat de leenkosten niet zouden worden aangepast.
De beleidsbepalers van de centrale bank waren niet unaniem over het rentebesluit. Zeven van de negen bestuurders stemden voor het ongewijzigd laten van de rente. Twee bestuurders hadden liever een renteverlaging gezien.
Woensdag bleek nog dat de Britse inflatie in mei voor het eerst in bijna drie jaar is teruggekeerd naar de doelstelling van 2 procent. Net als in de eurozone bleven de prijsstijgingen in de Britse dienstensector echter hoog. Ook de zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, bleef ruim boven de doelstelling van de centrale bank.
Te vroeg
Gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England vindt het "goed nieuws" dat de laatste gegevens laten zien dat de inflatie weer op het doel van 2 procent ligt. Maar het is nog te vroeg om de rente te verlagen. "We moeten er zeker van zijn dat de inflatie laag zal blijven en daarom hebben we besloten de rente voorlopig op 5,25 procent te houden", aldus Bailey. Het was het laatste rentebesluit voor de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, die op 4 juli worden gehouden.
Economen verwachten dat de Britse centrale bank de leenkosten mogelijk in augustus voor het eerst verlaagt. Wel waarschuwde investeringsbank TD Securities onlangs dat de tour van Taylor Swift mogelijk zal kunnen leiden tot uitstel van een renteverlaging door de Bank of England. In augustus trekken honderdduizenden fans naar de concerten van de zangeres in Londen. Die fans geven veel geld uit aan bijvoorbeeld hotelovernachtingen, waardoor de inflatie mogelijk tijdelijk wordt opgedreven.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Aankomend Amerikaans president Donald Trump overweegt een meldplicht voor auto-ongelukken te schrappen. Dat maakt persbureau Reuters op uit een document dat het heeft ingezien. Met de stap zou de nieuwe regering Tesla-baas en Trump-adviseur Elon Musk helpen. Die is een tegenstander van de meldplicht.
30 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Apple werkt aan dunnere en vouwbare iPhones om de verkopen van zijn toestellen aan te jagen, schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de Amerikaanse zakenkrant denkt het techconcern uit Cupertino aan grote 'upgrades' na jaren van overwegend kleine veranderingen aan zijn toestellen.
52 minuten geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse sociaaldemocraten zijn met een plan gekomen om een 'Made in Germany-premie' in te voeren om investeringen in Europa's grootste economie te stimuleren. Dit staat in het verkiezingsprogramma dat de SPD zondag publiceerde, vooruitlopend op vervroegde verkiezingen in het nieuwe jaar.
2 uur geledenSEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De centrale bank van Zuid-Korea heeft beloofd alles te doen wat binnen zijn macht ligt om de financiƫle markten in het Aziatische land te stabiliseren. Ook benadrukte het instituut het belang van "ononderbroken uitvoering" van belangrijke fiscale en economische maatregelen, in zijn eerste verklaring sinds parlementsleden stemden voor de afzetting van president Yoon Suk-yeol.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Meerdere bestuurders uit het Duitse bedrijfsleven hebben dit weekend gepleit voor het behoud van Syrische werknemers in Duitsland. Dit deden ze in reactie op geluiden uit de politiek om de arbeidskrachten terug naar Syriƫ te sturen nu het Assad-regime daar omver is geworpen.
6 uur geledenBARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.
1 dag geleden