
Britse aartsbisschop van Canterbury stapt op om misbruikschandaal
LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De geestelijke leider van de anglicaanse kerk, aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, legt zijn functie neer om een misbruikschandaal binnen de kerk. Critici eisten zijn ontslag na de recente publicatie van een vernietigend rapport over het verdoezelen van het misbruik.
Welby heeft zijn vertrek bekendgemaakt via een brief die hij onder meer heeft gedeeld op X. Daarin staat dat hij de Britse koning Charles, het hoofd van de anglicaanse kerk, toestemming heeft gevraagd voor zijn vertrek. Volgens Welby is het "erg duidelijk" dat hij verantwoording moet afleggen voor de gemaakte fouten.
"De afgelopen dagen hebben mijn langdurige en diepe gevoel van schaamte over de historische tekortkomingen van de anglicaanse kerk op het gebied van bescherming opnieuw aangewakkerd", staat in zijn verklaring. Welby hoopt dat zijn besluit duidelijk maakt dat de kerk haar falen zeer serieus neemt. Hij bood vorige week zijn excuses aan.
Misbruik
Het rapport van vorige week gaat over de Britse advocaat John Smyth, die vrijwilliger was voor de kerk en tot wel 130 jongens en jonge mannen zou hebben misbruikt. Smyth organiseerde in de jaren zeventig en tachtig zomerkampen voor christenen en ging door met het misbruik na zijn verhuizing naar Zuid-Afrika in 1984.
Het seksuele misbruik vond plaats over een periode van ongeveer veertig jaar. Er liep een politieonderzoek naar Smyth toen hij in 2018 op 75-jarige leeftijd overleed. Hij is nooit veroordeeld. Volgens de makers van het rapport had een volledig onderzoek kunnen plaatsvinden als de beschuldigingen tegen Smyth in 2013 bij de politie waren gemeld.
In het rapport staat dat de anglicaanse kerk, die wereldwijd zo'n 85 miljoen aanhangers heeft, in 2013 op het hoogste niveau op de hoogte was van beschuldigingen van seksueel misbruik in de kampen. Welby zou in datzelfde jaar op de hoogte zijn gebracht, maanden nadat hij de aartsbisschop van Canterbury was geworden.
Meer uit Buitenland
DAMASCUS (ANP/RTR) - Syrische troepen bereiden zich toch weer voor om ingezet te worden in de Zuid-Syrische stad Suweyda. Ze moeten daar een einde maken aan gevechten tussen druzen en bedoeïenen, zegt een woordvoerder van het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken.
48 minuten geledenBRATISLAVA/BRUSSEL (ANP) - Het laatste obstakel voor nieuwe strafmaatregelen van de Europese Unie tegen Rusland is weggenomen. Slowakije blokkeert niet langer het nieuwe sanctiepakket waaraan de EU al weken werkt, heeft het land laten weten.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een meerderheid van het door de Republikeinen gecontroleerde Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het verzoek van president Donald Trump om 9 miljard dollar (bijna 7,75 miljard euro) te bezuinigen op de financiering van publieke media en buitenlandse hulp.
3 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - De Late Show with Stephen Colbert op de Amerikaanse zender CBS stopt in mei 2026. De show stopt en Colbert wordt niet vervangen, heeft CBS laten weten.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd The Wall Street Journal (WSJ) aan te klagen nadat de zakenkrant een artikel had gepubliceerd over een brief die hij in 2003 zou hebben geschreven aan de in ongenade gevallen financier Jeffrey Epstein. De brief zou ook een tekening van een naakte vrouw hebben bevat.
3 uur geledenMADRID (ANP/AFP) - Een gigantische grijze en oranje rookwolk hangt boven Madrid. In Méntrida, een stad vijftig kilometer ten zuidwesten van de Spaanse hoofdstad, woedt een brand.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De regering van de Amerikaanse president Donald Trump zal een rechtbank verzoeken de getuigenissen vrij te geven in de zaak van de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein. Critici, onder wie zijn eigen aanhangers, vermoeden dat zijn regering lugubere details over Epsteins misdaden verdoezelt om rijke en machtige figuren te beschermen die volgens hen betrokken zijn.
4 uur geleden