
Britse aartsbisschop van Canterbury stapt op om misbruikschandaal
LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De geestelijke leider van de anglicaanse kerk, aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, legt zijn functie neer om een misbruikschandaal binnen de kerk. Critici eisten zijn ontslag na de recente publicatie van een vernietigend rapport over het verdoezelen van het misbruik.
Welby heeft zijn vertrek bekendgemaakt via een brief die hij onder meer heeft gedeeld op X. Daarin staat dat hij de Britse koning Charles, het hoofd van de anglicaanse kerk, toestemming heeft gevraagd voor zijn vertrek. Volgens Welby is het "erg duidelijk" dat hij verantwoording moet afleggen voor de gemaakte fouten.
"De afgelopen dagen hebben mijn langdurige en diepe gevoel van schaamte over de historische tekortkomingen van de anglicaanse kerk op het gebied van bescherming opnieuw aangewakkerd", staat in zijn verklaring. Welby hoopt dat zijn besluit duidelijk maakt dat de kerk haar falen zeer serieus neemt. Hij bood vorige week zijn excuses aan.
Misbruik
Het rapport van vorige week gaat over de Britse advocaat John Smyth, die vrijwilliger was voor de kerk en tot wel 130 jongens en jonge mannen zou hebben misbruikt. Smyth organiseerde in de jaren zeventig en tachtig zomerkampen voor christenen en ging door met het misbruik na zijn verhuizing naar Zuid-Afrika in 1984.
Het seksuele misbruik vond plaats over een periode van ongeveer veertig jaar. Er liep een politieonderzoek naar Smyth toen hij in 2018 op 75-jarige leeftijd overleed. Hij is nooit veroordeeld. Volgens de makers van het rapport had een volledig onderzoek kunnen plaatsvinden als de beschuldigingen tegen Smyth in 2013 bij de politie waren gemeld.
In het rapport staat dat de anglicaanse kerk, die wereldwijd zo'n 85 miljoen aanhangers heeft, in 2013 op het hoogste niveau op de hoogte was van beschuldigingen van seksueel misbruik in de kampen. Welby zou in datzelfde jaar op de hoogte zijn gebracht, maanden nadat hij de aartsbisschop van Canterbury was geworden.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De voorzitter van de Europese Raad, António Costa, is "geschokt" over de situatie in de Palestijnse Gazastrook, die het doelwit is van een uitgebreid nieuw Israëlisch offensief. Het EU-kopstuk riep de Israëlische regering op een einde te maken aan het geweld.
5 uur geledenBASEL (ANP) - In het centrum van Basel is het kort voor het begin van het Eurovisie Songfestival onrustig. In de stad demonstreren enkele honderden pro-Palestijnse activisten, melden lokale media.
5 uur geledenBAGDAD (ANP/AFP) - Leiders van Arabische landen roepen andere landen en instellingen op om hun plan voor de wederopbouw van de Gazastrook te financieren. Dat staat in de slotverklaring van een top van de Arabische Liga. De landen willen bovendien dat de internationale gemeenschap meer doet om een einde te maken aan het bloedvergieten in Gaza en dat de humanitaire hulp kan worden hervat.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump spreekt maandag telefonisch met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne, schrijft de Amerikaanse president op Truth Social. Vervolgens praat hij met Volodymyr Zelensky. Samen met de Oekraïense president spreekt hij daarna nog met verschillende NAVO-leden.
8 uur geledenMADRID (ANP/DPA) - Tijdens een vlucht van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is de copiloot flauwgevallen terwijl de gezagvoerder naar het toilet was. Het vliegtuig met 199 passagiers, op weg van Frankfurt naar Sevilla, vloog ongeveer tien minuten zonder een controlerende piloot.
9 uur geledenDOHA (ANP/RTR/DPA) - Israël en Hamas onderhandelen in de Qatarese hoofdstad Doha opnieuw over een wapenstilstand in Gaza. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Israel Katz gezegd. Een vertegenwoordiger van Hamas heeft het bericht bevestigd.
10 uur geledenBAGDAD (ANP/AFP) - De Spaanse regering wil dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) een uitspraak doet over de Israëlische hulpblokkade in Gaza. Dat zei premier Pedro Sánchez die te gast was op een top van de Arabische Liga in Bagdad.
11 uur geleden