
Brits parlement debatteert over omstreden 'brexitwet'
LONDEN (ANP) - Het Britse parlement gaat maandag aan de slag met de behandeling van de omstreden nieuwe brexitwet. De regering komt in dat wetsvoorstel terug op afspraken die het vorig jaar maakte met de EU. Brussel heeft geëist dat delen van het wetsvoorstel van tafel gaan en ook binnen de partij van de Britse premier Boris Johnson klinkt gemor.
De wet heet Internal Market Bill (Interne Markt Wet) en is bedoeld om de handel tussen verschillende delen van het Verenigd Koninkrijk in goede banen te leiden. De regering zegt dat de wetgeving nodig is omdat belangrijke zaken die nu nog in Brussel worden geregeld, begin volgend jaar de verantwoordelijkheid zijn van de autoriteiten in bijvoorbeeld Schotland en Wales. Londen zit niet te wachten op een scenario waarin zij los van elkaar regels gaan maken die de binnenlandse handel verstoren, bijvoorbeeld doordat producten op sommige plaatsen aan strengere eisen moeten voldoen dan in andere delen van het land.
De regering wil ook garanderen dat bedrijven in Noord-Ierland zonder beperkingen handel kunnen blijven drijven met andere delen van het Verenigd Koninkrijk. In die overzeese regio blijven ondanks de brexit sommige Europese regels van kracht. Daardoor kan de grens met EU-lidstaat Ierland open blijven. Dat heeft tot gevolg dat straks wel extra controles nodig zijn op goederen die uit andere delen van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland worden gebracht en dat ligt gevoelig.
Londen en Brussel spraken vorig jaar af in hun scheidingsverdrag dat ze via een gezamenlijk comité gaan overleggen over de details van dat Noord-Ierse handelsregime, maar dat orgaan wordt via de nieuwe brexitwet deels op een zijspoor gezet. Britse ministers krijgen de bevoegdheid om zelf bepaalde besluiten te nemen met betrekking tot staatssteun en de handel met Noord-Ierland. Zo kunnen ze Noord-Ierse bedrijven vrijstellen van het invullen van exportverklaringen voor producten die naar andere Britse gebieden worden gestuurd.
Het omstreden wetsvoorstel kan de komende tijd nog wel worden aangepast in het parlement. Het debat in het Lagerhuis, waar de Conservatieve Partij van Johnson een ruime meerderheid heeft, begint naar verwachting rond 16.30 uur (Nederlandse tijd). Het voorstel wordt maandag nog niet definitief goedgekeurd. De behandeling neemt meerdere dagen in beslag. Daarna gaat ook het Hogerhuis, het House of Lords, er nog mee aan de slag. Ook daar kan de regering tegengas verwachten. Critici klagen dat Johnson internationale afspraken schendt en daarmee de reputatie van het land te grabbel gooit.
Meer uit Buitenland
CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.
38 minuten geledenROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen over hoe geavanceerd surveillancetechnologieën zijn geworden sinds zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Als je kijkt naar wat we zagen in 2013 en wat overheden tegenwoordig kunnen, dan lijkt 2013 kinderspel", zei Snowden tien jaar na zijn vlucht uit de VS tegen de Britse krant The Guardian.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Unie gaat Canada helpen bij de bestrijding van de aanhoudende bosbranden in het land, na een verzoek van de regering in Ottawa. Dat heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt.
2 uur geledenCHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.
3 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne. Ook liggen zeker 41 slachtoffers in het ziekenhuis, berichten de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette Nova Kachovka.
3 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De EU-landen mogen het niet laten afweten nu een akkoord over het asielbeleid zo dichtbij is, vindt hun voorzitter Zweden. Als ze het ooit eens willen worden dan is het nu, meent de Zweedse migratieminister Maria Malmer Stenergard, die donderdag het "cruciale" overleg met haar collega's leidt.
3 uur geleden