Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits parlement debatteert over omstreden 'brexitwet'

Brits parlement debatteert over omstreden 'brexitwet'

LONDEN (ANP) - Het Britse parlement gaat maandag aan de slag met de behandeling van de omstreden nieuwe brexitwet. De regering komt in dat wetsvoorstel terug op afspraken die het vorig jaar maakte met de EU. Brussel heeft geëist dat delen van het wetsvoorstel van tafel gaan en ook binnen de partij van de Britse premier Boris Johnson klinkt gemor.

De wet heet Internal Market Bill (Interne Markt Wet) en is bedoeld om de handel tussen verschillende delen van het Verenigd Koninkrijk in goede banen te leiden. De regering zegt dat de wetgeving nodig is omdat belangrijke zaken die nu nog in Brussel worden geregeld, begin volgend jaar de verantwoordelijkheid zijn van de autoriteiten in bijvoorbeeld Schotland en Wales. Londen zit niet te wachten op een scenario waarin zij los van elkaar regels gaan maken die de binnenlandse handel verstoren, bijvoorbeeld doordat producten op sommige plaatsen aan strengere eisen moeten voldoen dan in andere delen van het land.

De regering wil ook garanderen dat bedrijven in Noord-Ierland zonder beperkingen handel kunnen blijven drijven met andere delen van het Verenigd Koninkrijk. In die overzeese regio blijven ondanks de brexit sommige Europese regels van kracht. Daardoor kan de grens met EU-lidstaat Ierland open blijven. Dat heeft tot gevolg dat straks wel extra controles nodig zijn op goederen die uit andere delen van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland worden gebracht en dat ligt gevoelig.

Londen en Brussel spraken vorig jaar af in hun scheidingsverdrag dat ze via een gezamenlijk comité gaan overleggen over de details van dat Noord-Ierse handelsregime, maar dat orgaan wordt via de nieuwe brexitwet deels op een zijspoor gezet. Britse ministers krijgen de bevoegdheid om zelf bepaalde besluiten te nemen met betrekking tot staatssteun en de handel met Noord-Ierland. Zo kunnen ze Noord-Ierse bedrijven vrijstellen van het invullen van exportverklaringen voor producten die naar andere Britse gebieden worden gestuurd.

Het omstreden wetsvoorstel kan de komende tijd nog wel worden aangepast in het parlement. Het debat in het Lagerhuis, waar de Conservatieve Partij van Johnson een ruime meerderheid heeft, begint naar verwachting rond 16.30 uur (Nederlandse tijd). Het voorstel wordt maandag nog niet definitief goedgekeurd. De behandeling neemt meerdere dagen in beslag. Daarna gaat ook het Hogerhuis, het House of Lords, er nog mee aan de slag. Ook daar kan de regering tegengas verwachten. Critici klagen dat Johnson internationale afspraken schendt en daarmee de reputatie van het land te grabbel gooit.

Meer uit Buitenland

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

3 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

3 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

4 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

6 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

7 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

9 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

10 uur geleden