
Brits importverbod op Duitse landbouwdieren na MKZ-uitbraak
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk verbiedt de import van runderen, varkens en schapen uit Duitsland in verband met de recente uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) bij waterbuffels in de oostelijke deelstaat Brandenburg. Volgens de Britse regering moet daarmee worden voorkomen dat ook in het Verenigd Koninkrijk besmettingen met MKZ ontstaan.
Volgens de overheid is er tot dusver geen besmetting met de ziekte in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. Naast levende dieren wordt ook de import verboden van rund- en varkensvlees uit Duitsland.
MKZ veroorzaakt blaren en koorts bij koeien, schapen, varkens en andere evenhoevige dieren. Ongeveer 1 tot 2 procent van de besmette dieren overlijdt door de ziekte. Het virus kan zich ook via mensen verspreiden.
Uitbraak in 2001
In 2001 was er in heel Europa een MKZ-epidemie die het Verenigd Koninkrijk hard trof. Ongeveer 6 miljoen dieren moesten toen in het land worden afgemaakt, wat grote schade opleverde voor Britse boeren.
"We hebben robuuste voorzorgsplannen klaar om de risico's van de ziekte tegen te gaan en boeren en de Britse voedselveiligheid te beschermen. Dat betekent het gebruik van alle maatregelen om het risico op besmettingen te beperken", aldus het hoofd van de Britse dienst voor dierenwelzijn. Zij raadt boeren aan zeer attent te zijn op mogelijke tekenen van besmettingen met MKZ.
Importverbod varkensvlees
Afgelopen weekend maakte Zuid-Korea al bekend de import van Duits varkensvlees per direct te verbieden. Daarnaast gaat ongeveer 360 ton aan Duits varkensvlees dat sinds 27 december is geïmporteerd in quarantaine om te worden onderzocht op mogelijke MKZ-besmetting. Ook Mexico heeft een importverbod voor Duits varkensvlees opgelegd.
Landbouworganisatie LTO Nederland zei maandag nog te verwachten dat Nederlandse boeren de komende dagen geen vee meer importeren vanuit Duitsland. LTO heeft die invoerstop geadviseerd aan de leden.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
1 week geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
1 week geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
2 weken geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
2 weken geleden