Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits Hooggerechtshof: chauffeurs van Uber zijn werknemers

Brits Hooggerechtshof: chauffeurs van Uber zijn werknemers

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chauffeurs van Uber zijn werknemers die recht hebben op minimumloon, vakantiegeld en rustpauzes. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof bepaald. Tot nu toe behandelde het taxibedrijf chauffeurs als zelfstandigen, waardoor ze volgens de wet weinig rechten hebben.

De uitspraak van het Hooggerechtshof is een nieuwe tegenvaller voor Uber die volgens kenners het bedrijfsmodel in gevaar kan brengen in het Verenigd Koninkrijk. De beslissing kan ook gevolgen hebben voor veel andere bedrijven die op dezelfde manier als Uber zelfstandigen inzetten.

Het Amerikaanse bedrijf voert in tal van landen rechtszaken tegen chauffeurs en vakbonden die vinden dat de taxidienst hen als werknemers moet behandelen. In Nederland maakte vakbond FNV in december nog bekend Uber voor de rechter te slepen.

Het Verenigd Koninkrijk is de grootste markt van Uber in Europa. Het bedrijf heeft ongeveer 60.000 chauffeurs in Groot-Brittannië, waaronder 45.000 in Londen. In september kreeg Uber zijn taxivergunning voor Londen na bijna een jaar terug. Het Amerikaanse bedrijf moest aan twintig voorwaarden voldoen, voornamelijk op het gebied van de controle van de identiteit van chauffeurs en controle op verzekeringsfraude.

In Nederland heeft Uber ruim 4000 chauffeurs.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

4 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

4 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

5 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

6 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

8 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

8 uur geleden