Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Briefstemmen voor Tweede Kamer kan alleen voor 70-plussers

Briefstemmen voor Tweede Kamer kan alleen voor 70-plussers

DEN HAAG (ANP) - Stemmen per post bij de komende Tweede Kamerverkiezingen blijft voorbehouden aan mensen van 70 jaar en ouder. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer zouden die mogelijkheid ook graag bieden aan jongere mensen die wegens een kwetsbare gezondheid liever niet naar het stemlokaal gaan, maar volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is dat niet uitvoerbaar en niet wenselijk.

Van 70-plussers staat volgens Ollongren wel vast dat zij meer risico lopen ernstig ziek te worden door het coronavirus. Die groep is daarnaast makkelijk af te bakenen, zegt zij. "Je bent 70 of niet, dat is heel duidelijk". Maar verder is volgens de minister "niet objectief vast te stellen" wie nog meer kwetsbaar zijn. "Dan zou je het voor iedereen in principe mogelijk moeten maken." Er is gewoonweg te weinig tijd om dat nog te regelen, stelt ze.

Daar komt bij dat briefstemmen echt "een noodgreep" is, zegt Ollongren. "We willen dat de opkomst niet lager wordt door het virus. Daardoor accepteren we op sommige onderdelen iets meer risico". Het is de bedoeling dat mensen helemaal vrij, zelfstandig en zonder beĆÆnvloeding hun stem uitbrengen. In een stembureau is dat te controleren, bij stemmen per post niet. Ollongren vindt dat onder deze omstandigheden "een te accepteren risico", maar niet op nog grotere schaal.

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

15 uur geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

20 uur geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

1 dag geleden
Zuid-Hollandse BBB gaat mee in natuuradviezen

DEN HAAG (ANP) - De Zuid-Hollandse fractie van de BoerBurgerBeweging (BBB) zegt "graag" mee te gaan in de adviezen van de Ecologische Autoriteit (EA) over de twee gebieden in Zuid-Holland waarvan de natuur nog niet op orde is. Dat laat BBB-lijsttrekker van de provincie Hans Veentjer desgevraagd weten.

1 dag geleden
Verkenner Friesland stelt coalitie met BBB, PvdA, CDA en CU voor

LEEUWARDEN (ANP) - Verkenner voor Friesland Chris Stoffer heeft na een serie gesprekken met partijleiders een coalitie voorgesteld van BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie. Deze partijen zorgen volgens Stoffer voor een sterke coalitie met 25 van de 43 zetels.

1 dag geleden
Groningen eist miljardenpakket voor inlossen ereschuld gaswinning

GRONINGEN (ANP) - Groningen eist een maatregelenpakket van minimaal 30 miljard euro voor het inlossen van de zogenoemde 'ereschuld' die ontstaan is door de gaswinning. Het miljardenpakket komt bovenop de kosten voor het versterken van panden en het herstellen van de schade, meldt de provincie, die hierover met het Rijk in gesprek wil.

1 dag geleden
Adema schrikt: EU wil alle kwetsbare natuur onder stikstofgrens

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Piet Adema is ervan geschrokken dat de Europese Commissie wil dat alle kwetsbare natuur in 2030 niet meer achteruitgaat door stikstof. Dat is ambitieuzer dan de plannen van het kabinet, dat wil dat 74 procent tegen die tijd onder de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) ligt - de grens van de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied zou aankunnen.

1 dag geleden