
Brexitgesprekken tussen Britten en EU maandag verder
LONDEN (ANP/AFP/BELGA) - De Britse en Europese brexitonderhandelaars praten maandag verder over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Eerdere sessies leverden weinig op. Volgens de Europese onderhandelaar Michel Barnier vertragen de Britten het onderhandelingsritme over "heel belangrijke zaken", zo klaagde hij vrijdag opnieuw.
Eind dit jaar verdwijnen de Britten definitief uit de Europese Unie. Over de toekomstige relaties met de EU staat echter nog weinig vast. De onderhandelaars proberen in verschillende onderhandelingsrondes onder meer de details van een nieuw vrijhandelsverdrag uit te werken. Als Londen en Brussel voor het einde van dit jaar geen akkoord bereiken, komt er alsnog een harde brexit. Volgens Barnier tikt de klok meer dan ooit. Maandagmiddag begint een nieuwe onderhandelingsronde, noodgedwongen via videoconferentie, wegens het coronavirus.
De Britten willen dat de onderhandelingen op een constructieve manier vooruitgaan, liet een woordvoerder van de Britse regering eerder vrijdag weten. "Het Verenigd Koninkrijk blijft vastberaden om een vrijhandelsakkoord te sluiten, zoals de EU dat al met verschillende andere landen heeft gedaan."
Belangen
Naar verluidt zou de Britse regering alleen bereid zijn om vooruitgang te boeken in de domeinen waar ze belangen heeft. Dan gaat het om zaken als vervoer en de handel in goederen en diensten. Op de zaken die van belang zijn voor de EU, zoals de visserij of de bepalingen die een gelijk speelveld voor Britse en Europese bedrijven moeten garanderen, zouden de Britten qua onderhandelingen minder toeschietelijk zijn.
Het Verenigd Koninkrijk stapte op 31 januari officieel uit de Europese Unie maar blijft voorlopig wel alle EU-regels volgen tot het einde van de overgangsperiode. Volgende maand moeten de onderhandelaars beslissen of ze die fase willen verlengen, maar Londen wil daar niet aan, ook niet nu het coronavirus de onderhandelingskalender in de war schopt.
Een EU-diplomaat zei deze week op zijn vroegst pas vanaf september beweging te verwachten aan Britse kant.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
6 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
6 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
8 uur geleden