Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Breuk met Kanye West drukt nog altijd op resultaten Adidas

Breuk met Kanye West drukt nog altijd op resultaten Adidas

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportmerk Adidas voelt de breuk met artiest Kanye West nog altijd in zijn resultaten. Na antisemitische uitlatingen van de rapper en ontwerper, die zich tegenwoordig Ye noemt, verbrak het Duitse merk de zeer lucratieve samenwerking met zijn kledingmerk Yeezy. Dat kostte Adidas in het eerste kwartaal honderden miljoenen euro's aan gemiste inkomsten.

Niet alleen de verbroken samenwerking met Ye, maar ook de nog zeer grote voorraden bij winkels drukten op de verkopen van nieuwe shirts, sportschoenen en trainingspakken van het merk. Na de coronacrisis ontstonden wereldwijd problemen met de toelevering van allerlei goederen, waardoor winkeliers voor de zekerheid grotere voorraden aanlegden.

Kledingmerken als Adidas zitten daardoor met een probleem, want die spullen moeten eerst verkocht worden voordat winkeliers nieuwe bestellingen plaatsen. Daardoor is de berg aan onverkochte kleding bij Adidas zelf ook een kwart groter dan een jaar geleden. Daar komt bij dat alle schandalen rond Ye de kleding van zijn lijn met Adidas onverkoopbaar hebben gemaakt, waardoor het bedrijf met een half miljard euro aan Yeezy-spullen opgezadeld zit. Het is nog altijd niet duidelijk wat daarmee moet gebeuren.

Omzet

Ondanks alle tegenvallers bleef de omzet onveranderd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022, als het effect van wisselkoersen wordt weggelaten. Maar in Noord-Amerika zakten de verkoopcijfers met 20 procent in, omdat de Yeezy-lijn vooral in de Verenigde Staten goed verkocht. In China daalde de omzet ook, maar winkeliers verkochten wel weer meer Adidas-kleding na het opheffen van de strenge coronalockdowns. Onder de streep resteerde een verlies van 24 miljoen euro, terwijl dat een jaar eerder nog een winst van 310 miljoen euro was.

Beleggers zijn mogelijk opgelucht over de nieuwe cijfers. Het bedrijf slaagde er namelijk nog wel in een operationele winst, dus voor belastingen en rentes, van 60 miljoen euro te boeken. Analisten hadden op een lager resultaat gerekend. Maar grote aandeelhouders toonden zich de afgelopen maanden steeds ontevredener. Enkele grote beleggers zijn op de aandeelhoudersvergadering van volgende week niet van plan oud-topman Kasper Rorsted of de raad van commissarissen te ontslaan van hun aansprakelijkheid voor zaken uit 2022, wat neerkomt op een motie van wantrouwen.

Meer uit Financieel

Nederlandse AI-supercomputer in wereldtop

AMSTERDAM (ANP) - Een supercomputer in Amsterdam die wordt gebruikt voor kunstmatige intelligentie is een van de krachtigste systemen ter wereld. ISEG, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Nebius, staat op de negentiende plaats van de maandag gepubliceerde wereldranglijst.

18 minuten geleden
GameStop knalt omhoog op Wall Street na terugkeer 'Roaring Kitty'

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse computerspellenverkoper GameStop is op de aandelenbeurzen van New York 74,4 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een bericht op socialmediaplatform X van financieel analist Keith Gill, die voor het eerst sinds 2021 van zich liet horen. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogenoemde Reddit-rally.

59 minuten geleden
OpenAI presenteert update voor snellere en betere ChatGPT

SAN FRANCISCO (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - OpenAI heeft maandag een verbeterde versie van ChatGPT gepresenteerd. De update van de populaire chatbot voor toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) wordt de komende weken uitgerold waarna ChatGPT en andere producten van OpenAI niet alleen tekst, maar ook spraak en beeld beter en sneller kunnen begrijpen.

1 uur geleden
Tesla kritisch over protesten tegen uitbreiding Duitse fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - Tesla is kritisch over de protesten van milieuactivisten van afgelopen week, bij de Tesla-fabriek bij Berlijn. Zij demonstreerden daar tegen de uitbreiding van de fabriek, maar volgens Tesla beschikten zij over de verkeerde informatie. De fabrikant van elektrische auto's vindt het "betreurenswaardig dat de situatie ter plaatse de afgelopen dagen is gedomineerd door activisten, van wie sommigen bereid zijn geweld te gebruiken".

2 uur geleden
Airlines klagen transportministerie VS aan om nieuwe regels

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en een lobbyclub hebben het ministerie van Transport in de Verenigde Staten aangeklaagd. Zij zijn het niet eens met nieuwe regels, die hen verplichten bepaalde kosten voor reizigers vooraf bekend te maken. Volgens het ministerie kan die regelgeving reizigers jaarlijks juist ruim een half miljard dollar per jaar besparen.

3 uur geleden
Ex-vrouw Bill Gates trekt zich terug uit Gates Foundation

SEATTLE (ANP) - Melinda French Gates, de ex-vrouw van voormalig Microsoft-topman Bill Gates, trekt zich terug uit de filantropische organisatie Gates Foundation. In een bericht op socialmediaplatform X meldt French Gates dat zij haar functie van medevoorzitter op 7 juni neerlegt.

4 uur geleden
Philips en AkzoNobel stijgen in AEX na koopadviezen

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologieconcern Philips en verffabrikant AkzoNobel behoorden maandag tot de stijgers in de AEX-index. De bedrijven profiteerden van een koopadvies. Zo schroefde investeringsbank Bernstein het beleggingsadvies voor Philips (plus 1,5 procent) op naar kopen, AkzoNobel (plus 2 procent) kreeg een koopadvies van de Zwitserse bank UBS.

5 uur geleden