
Brekelmans: tumult Syrië onderstreept belang van missie in Irak
DEN HAAG (ANP) - Het werk dat Nederlandse militairen in Irak doen, is door de recente ontwikkelingen in buurland Syrië alleen maar belangrijker geworden. Dat zegt defensieminister Ruben Brekelmans tegen het ANP. Hij bracht de afgelopen dagen een kerstbezoek aan de troepen in Bagdad, die hun missie onlangs met een halfjaar verlengd zagen worden tot medio volgend jaar, en op andere plekken in het land. Hij sprak ook met Iraakse ministers en met de president van Iraaks Koerdistan.
Brekelmans spreekt waardering uit voor de militairen, die volgens hem in "een ingewikkelde omgeving" een belangrijke bijdrage leveren aan een veilig Irak. Nederland levert naast adviseurs ook 145 beveiligers voor de NAVO-missie in de hoofdstad Bagdad. Daarnaast zijn drie Chinook-transporthelikopters met bemanningen en technici, bij elkaar 120 militairen, gestationeerd op de luchtmachtbasis al-Asad in het westen van het land. In Erbil in het noorden van Irak is ook een handvol adviseurs actief.
Het "tumult in Syrië" kan volgens de minister zomaar overslaan naar Irak. De Syrische rebellen slaagden er onlangs met een plotselinge en snelle opmars in een einde te maken aan het regime van Bashar al-Assad. Onduidelijk is nog hoe het daardoor ontstane machtsvacuüm precies wordt opgevuld. Onder de tegenstanders van Assad die nu uit gevangenissen worden bevrijd, kunnen bovendien ook ISIS-strijders zijn.
Gevolgen
"Het gaat echt beter in Irak", benadrukt Brekelmans. "Er is een stabiele ondergrond waarop verder gebouwd kan worden. Maar het blijft nog fragiel." De ontwikkelingen in Syrië maken een westerse aanwezigheid "nog belangrijker". Of Nederland daaraan blijft bijdragen, laat hij nog in het midden. Die afweging moet "in een breder plaatje" worden gemaakt. Het hoeft wellicht ook niet in de huidige omvang. "Ook met weinig mensen kun je veel invloed hebben."
Brekelmans waarschuwt wel voor de mogelijke gevolgen, mocht de chaos in Syrië ook Irak treffen. "Als ISIS hier sterker wordt, dan zijn ze ook beter in staat internationaal aanslagen te plegen." Daarnaast wijst hij critici, waaronder coalitiepartner PVV die over de jongste verlenging van de Irak-missie zei dat het daarna echt wel klaar moet zijn, op de migratiestromen die dan op gang kunnen komen.
De verlenging bleek vorige week op ruim voldoende steun te kunnen rekenen in de Tweede Kamer, en waarschijnlijk geldt dat voor een eventueel nog langer verblijf in Irak ook. De coalitiepartijen VVD en NSC zeiden wel dat verzet daartegen van de PVV, de grootste partij in de Kamer, geen goed signaal zou zijn.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
11 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
4 dagen geleden