Brekelmans sluit vredesonderhandelingen Oekraïne niet langer uit
DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans sluit onderhandelingen met Rusland over vrede in Oekraïne niet langer uit, zegt hij in een interview met dagblad Trouw. Daarbij moeten Europese leiders wat hem betreft het initiatief nemen, voordat Donald Trump dat doet.
Hier zit volgens de bewindsman haast bij. Trump wordt namelijk op 20 januari geïnstalleerd als president van de Verenigde Staten en heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de oorlog in Oekraïne snel wil beëindigen.
Het is de eerste keer dat Brekelmans de optie van vredesonderhandelingen zo openlijk bespreekt. Tot nu toe was de positie van het kabinet dat pas onderhandeld moest worden als Oekraïne er klaar voor is.
Stroomversnelling
Sinds Trump is verkozen, komt het gesprek ook in Europa op gang. Brekelmans spreekt van een "stroomversnelling". Afgelopen donderdag spraken de Franse president Emmanuel Macron en de Poolse premier Donald Tusk elkaar in Warschau over een vredesproces.
"We moeten ervoor zorgen dat Europese landen aan tafel zitten, zodat Trump niet met Poetin beslist over de veiligheidsarchitectuur in Europa", aldus Brekelmans in het interview.
Vredesmacht
Met 27 lidstaten is het volgens de minister lastig om in de Europese Unie op één lijn te komen over beslissingen over een eventuele vredesmacht. "Gegeven de haast die er is, kun je besluiten om niet te wachten op unanimiteit in welk verband dan ook." Daarom noemt hij de optie om dat met een groep landen te doen.
"Oekraïne is groot en die bestandslijn - als die er zou komen - is lang. Als je dat op een geloofwaardige manier wil doen, heb je niet alleen veel landen nodig, maar ook grote landen", zegt de minister in Trouw.
Op eventuele Nederlandse deelname wil Brekelmans niet vooruitlopen. "Het hangt ervan af wat er dan precies voorligt en hoe dat eruitziet." Hij staat nog steeds "volledig achter" het beleid dat Nederland niet gaat meevechten in Oekraïne. Deelname aan een vredesmissie is volgens hem iets anders. "Het gaat over het handhaven van vrede."
Meer uit Politiek
AMERSFOORT (ANP) - Het Nationaal Burgerberaad Klimaat is zaterdag voor het eerst bijeengekomen. De startbijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort werd geopend door de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Dat deden ze samen met voorzitter Nienke Meijer aan de hand van een vraaggesprek.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ook VVD is voorstander van een socialemediaverbod voor kinderen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. De coalitiepartij nam vorige maand nog geen standpunt in toen D66 pleitte voor een leeftijdsgrens van 15 jaar, maar pleit nu voor een grens van 13 jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is van plan Wilders te houden aan de afspraken die de coalitie heeft gemaakt over steun aan Oekraïne. Dat zei de minister in Café Kockelmann.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof gaat zelf de ministeriële werkgroep leiden die een oplossing moet vinden in de steeds diepere stikstofcrisis. Die ministeriële commissie zal bestaan uit de bewindslieden die het meest met stikstof te maken hebben, zoals ministers Femke Wiersma (Landbouw), Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.
1 dag geleden