
Brekelmans: Europa bereid serieus te praten over bewaken vrede
BRUSSEL (ANP) - Europese landen zijn bereid om "serieus" te bespreken hoe ze Oekraïne na een toekomstig vergelijk met Rusland kunnen beschermen. Dat geldt "eigenlijk voor iedereen", zei defensieminister Ruben Brekelmans na overleg met zijn NAVO-collega's.
De gesprekken zijn nog pril, "omdat het nogal om iets groots gaat", tekende Brekelmans aan. Voor het bewaken van een bestand of vredesakkoord zijn volgens deskundigen al gauw vele tienduizenden militairen nodig. Met genoeg slagkracht om Rusland ook echt te ontmoedigen na een adempauze weer tot de aanval over te gaan.
Maar er is volgens de minister wel plotseling lijn in de besprekingen gekomen, omdat de Verenigde Staten duidelijk hebben gemaakt wat ze van Europa verwachten. De Amerikaanse boodschap dat de VS geen troepen leveren en andere bondgenoten het moeten opknappen, en dat het zonder NAVO-vlag en bijbehorende beschermingsgarantie zal moeten, is het uitgangspunt voor het gesprek. "De belangrijkste bondgenoot heeft heel duidelijk aangegeven hoe ze erin staan. En nu dat voor iedereen duidelijk is, vindt op basis daarvan het gesprek plaats."
Bijval
De Tweede Kamer vroeg het kabinet in december al "om zich constructief op te stellen ten aanzien van de Franse en Poolse ideeën over een naoorlogse vredesmacht in Oekraïne". Het kabinet vat dat op als een verzoek om "over zo'n macht te praten en er mogelijk aan deel te nemen", zei buitenlandminister Caspar Veldkamp donderdag.
Frankrijk kreeg voor zijn pleidooi om een troepenmacht te sturen aanvankelijk vooral bijval van Baltische landen, maar inmiddels lijkt het draagvlak te groeien. Zo overweegt het Verenigd Koninkrijk deelname, lijkt Duitsland minder stellig ertegen gekant en denkt de Italiaanse defensieminister ook wel te kunnen bijdragen. Die laatste benadrukt wel dat voor de missie bredere schouders nodig zijn dan alleen Europese. Zo is er meer verschil in opvatting.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
1 dag geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geleden