Brede roep om geweld tegen vrouwen apart te registreren
DEN HAAG (ANP) - Nabestaanden, hulpverleners en experts dringen erop dat aan dat gendergerelateerd geweld, zoals vrouwenmoord, apart geregistreerd wordt. Zo kan het probleem beter in kaart worden gebracht en aangepakt. Deze oproep gaven betrokkenen donderdag mee aan Kamerleden die zich lieten bijpraten over femicide, moord op vrouwen.
"Spreek ministers aan op het naleven van het verdrag van Istanboel, dat verplicht om gendergerelateerd geweld bij te houden", zegt Barbara Godwaldt, wiens zus vermoord werd door haar man toen ze wilden scheiden. "We moeten weten welke strafzaken gendergerelateerd zijn om de omvang van het probleem duidelijk te krijgen." Daarnaast pleiten de nabestaanden ook voor meer educatie over het onderwerp, agenten die zich specialiseren in huiselijk geweld, en een nieuwe telefonische hulplijn (115) specifiek voor geweld tegen vrouwen.
"Het is het meest voorspelbare motief voor moord, waarbij er talloze rode vlaggen zijn om te herkennen", aldus Judith Kuypers van Veilig Thuis. "Het is niet alleen de moord maar een heel patroon dat daaraan vooraf gaat", zegt ook Nelleke Stolk van de stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZ). Daarbij bedoelt Stolk de fysieke en psychische mishandeling die vaak aan vrouwenmoord vooraf gaat.
Beter herkennen
Experts pleiten er ook voor dat hulpinstanties gendergerelateerd geweld beter moeten herkennen en dat slachtoffers en betrokkenen zich makkelijker bij de instanties moeten kunnen melden. "Als mensen de weg naar hulpinstanties niet kunnen vinden, dan faalt het systeem", aldus Stolk.
Voor zover bekend worden jaarlijks gemiddeld 24 vrouwen gedood door hun partner of ex. In maart gaf het kabinet aan nog voor de zomer met een aangescherpt plan te komen om vrouwenmoord en ander geweld vanwege gender tegen te gaan. Het ministerie van Justitie liet toen ook weten "geen noodzaak" te zien om femicide apart te bestraffen, omdat het onder moord valt en de maximumstraf daarvoor al is verhoogd.
Meer uit Politiek
OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp ziet geen koerswijziging in de kritische brief over Israël die hij afgelopen week stuurde aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Achter de schermen uit hij die kritiek al langer, zei de NSC-bewindsman voor aanvang van de ministerraad, waarin hij op kritische vragen kan rekenen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geleden