Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brede oproep aan Gilead voor meer toegankelijk hiv-middel

Brede oproep aan Gilead voor meer toegankelijk hiv-middel

FOSTER CITY (ANP/AFP) - De Amerikaanse farmaceut Gilead moet toestaan dat er meer en goedkopere versies komen van zijn nieuwe, veelbelovende medicijn tegen hiv. Meer dan driehonderd mensen, onder wie politici, gezondheidswetenschappers, activisten en beroemdheden als Gillian Anderson, Stephen Fry en Sharon Stone deden deze oproep donderdag in een brief aan topman Daniel O'Day.

De briefschrijvers noemen het medicijn Lenacapavir een "echte gamechanger" tegen hiv. Het middel is volgens hen vooral geschikt voor mensen die doorgaans zijn "uitgesloten van gezondheidszorg van hoge kwaliteit", omdat het maar twee keer per jaar ingespoten hoeft te worden.

De briefschrijvers roepen Gilead op om ervoor te zorgen dat "mensen in het mondiale Zuiden met hiv of risico lopen op hiv, op hetzelfde moment toegang kunnen krijgen tot dit baanbrekende medicijn als mensen in het mondiale Noorden."

Delen patenten

Gilead moet wat de briefschrijvers betreft zijn patenten delen met de Medicines Patent Pool, een internationale organisatie die wordt gesteund door de Verenigde Naties (VN). Andere farmaceuten kunnen het middel dan goedkoop produceren voor arme landen. Het medicijn van Gilead kan tegen 2030 een einde maken aan aids als bedreiging voor de volksgezondheid, aldus de brief. "Maar alleen als iedereen die er baat bij heeft, er toegang toe heeft." Hiv is het virus dat aids veroorzaakt.

"Ongelijkheid, niet de wetenschap, is de grootste barrière in de strijd tegen aids", zegt de Franse virologe die het hiv-virus mede heeft ontdekt, Françoise Barré-Sinoussi.

39 miljoen besmettingen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren in totaal 39 miljoen mensen in 2022 besmet met het hiv-virus. Twee derde daarvan woonde in Afrika. In 2022 zijn 630.000 mensen overleden aan de gevolgen van aids, onder wie 380.000 mensen uit Afrika.

Meer uit Financieel

Onderzoek: opkomst AI kan vooral bij banken veel banen verdringen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse bank Citigroup denkt dat kunstmatige intelligentie (AI) waarschijnlijk meer banen zal verdringen in de bankensector dan in welke andere sector dan ook. Maar er komen waarschijnlijk ook nieuwe banen voor in de plaats.

1 uur geleden
De Volksbank verhuist naar nieuw hoofdkantoor in Utrecht

UTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat verhuizen. De kantoren van het concern achter merken als SNS, ASN en RegioBank in Utrecht en Den Bosch worden komende jaren verplaatst naar nieuwe locaties in die steden, heeft de bank aangekondigd.

1 uur geleden
Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl stopt ermee na boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

2 uur geleden
Nabestaanden vliegtuigcrashes willen miljardenboete Boeing

WASHINGTON (ANP/RTR) - Familieleden van de slachtoffers van twee grote Boeing 737 MAX-crashes hebben de Amerikaanse justitie gevraagd een boete van maximaal bijna 25 miljard dollar te eisen tegen de vliegtuigbouwer. Volgens een advocaat van de nabestaanden zou die straf "juridisch gerechtvaardigd en duidelijk passend" zijn. Hij spreekt in een brief aan justitie van "de dodelijkste bedrijfsmisdaad in de geschiedenis van de Verenigde Staten".

3 uur geleden
Europese Commissie wil maatregelen voor Nederlandse arbeidsmarkt

BRUSSEL (ANP) - Het is hard nodig dat de Nederlandse overheid ingrijpt op de arbeidsmarkt, vindt de Europese Commissie. Zo moet flexwerk minder aantrekkelijk worden, staat bij een reeks aanbevelingen die de dagelijkse EU-leiding heeft voor Nederland. Ook zou ons land meer moeten doen om extra mensen aan het werk te krijgen om zo personeelstekorten op te lossen.

4 uur geleden
Oekraïne gaat invoerrechten betalen voor export eieren naar EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat invoerrechten heffen op eieren uit Oekraïne. Het land exporteert er meer naar de EU dan voorheen, en de unie wil de eigen boeren beschermen tegen de Oekraïense concurrentie.

4 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd wint op beurs na deal met Amazon

AMSTERDAM (ANP) - Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag een van de grotere winnaars op de Amsterdamse beurs. Het maaltijdbestelbedrijf gaat in samenwerking met webwinkelconcern Amazon leden van Amazon Prime in Duitsland, Oostenrijk en Spanje gratis maaltijdbezorgingen aanbieden. Daarop werd door beleggers positief gereageerd. Met een plus van 1,5 procent was Just Eat Takeaway de grootste stijger bij de middelgrote fondsen op het Damrak.

5 uur geleden