Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brandweerman Jan-Arie Kot: ‘l. Het is zeker een aanrader als je jezelf in wilt zetten voor een ander’

Brandweerman Jan-Arie Kot: ‘l. Het is zeker een aanrader als je jezelf in wilt zetten voor een ander’

THOLEN - Een Europese richtlijn, waarin staat dat gelijk werk gelijk betaald moet worden, zorgt ervoor dat de vrijwillige brandweer onder vuur ligt. Vrijwilligers zouden minder taken krijgen en niet meer uit mogen rukken voor complexe branden. Als de hervorming doorgaat, dreigt een leegloop onder vrijwilligers.

Jan-Arie Kot is 23 jaar en woont in Tholen. Hij is timmerman én vrijwillig brandweerman.

“Als kind was ik al gek van de brandweer dus was de stap naar de jeugdbrandweer snel gemaakt. Daarna heb ik gesolliciteerd bij brandweer Tholen. Ik ben daar vrijwel gelijk aan de manschap-cursus kunnen beginnen en daar ben ik eind 2019 voor geslaagd. Ik zit dus achterin het voertuig en mag deel uitmaken van een leuk en fanatiek team die er voor gaan om mens en dier te helpen waar nodig is. Brandweer Tholen heeft naast de standaard tankautospuit ook nog een haakarmvoertuig met dompelpomp die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld een grote brand, een duikteam en een reddingsboot. Op de reddingsboot ben ik ook opstapper bij incidenten op en rondom het water. In de toekomst wil ik misschien nog verder leren voor andere taken”, zegt hij. 

Jan Arie is duidelijk een brandweerman in hart en nieren. “Het is een ontzettend mooi en dankbaar gebaar om je op deze manier in te kunnen zetten voor alles en iedereen die hulp nodig heeft en ja, ook ‘s nachts! De waardering die je krijgt na een inzet geeft je echt een goed gevoel”, zegt hij. 

De Tholenaar wordt naar eigen zeggen niet onrustig van het feit dat hij ieder moment opgeroepen kan worden. “Je houdt er wel altijd rekening mee, maar het betekent niet dat ik nergens meer op mijn gemak kan zitten. Als je een oproep krijgt gaan er allerlei vragen door je heen zoals bijvoorbeeld; welke locatie is het, zijn er slachtoffers en wat treffen we aan? Maar we zijn een goed getraind team en we weten wat we aan elkaar hebben. Zo kun je met z’n allen veel aan, dat geeft een veilig gevoel. Het is zeker een aanrader als je jezelf op een leuke en goede manier in wilt zetten voor een ander. Aan het vak zitten natuurlijk ook minder leuke kanten. Dan denk ik aan de situaties waar we niets meer konden doen. Maar een inzet met goede afloop maakt dat weer goed!” 

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Fonqel 3 dagen geleden
Het is helaas altijd wat. Wil je je 100% inzetten krijg je nul op rekest omdat je te oud bent net over de 40. Je krijgt te horen ja andere kandidaten zijn jonger en hebben papieren. Als er zo'n behoefte is vraag ik mij af waarom zo'n afwijzing. Overigens vind ik het ook nog eens leeftijdsdiscriminatie. Iemand van 25 kan fysiek minder zitten dan Iemand van 40+. De vergrijzing zal ook moeten meespelen dat we langer door moeten. De opleiding is 3 jaar dat lijkt mij geen issue maar daar hebben ze in Middelburg wel moeite mee en dat vind ik echt zwaar onterecht. Mijn vriendin is super gemotiveerd of was, want na afwijzing is niks meer om te motiveren, daar je aan de kant geschoven wordt door een jonge knul met wat meer papier, certificaten of diploma's. Jammer dit!!!

Meer uit Tholen

Linda Hage uit Flupland brengt eigen boek uit

SINT-PHILIPSLAND - Iedereen kan een boek schrijven maar om het ook te laten uitgeven en te zorgen dat het een goed boek wordt is niet zo makkelijk. Linda Hage uit Sint-Philipsland lukte het wel. Sindskort mei is haar boek ‘Welkom in Cottonshall’ te bestellen via internet en te vinden in verschillende boekhandels.

1 dag geleden
Aan de Keukentafel met Kees Palinckx

THOLEN - In Woensdrecht en omstreken stond Kees al bekend als de entertainer van Non Plus. De afgelopen jaren is hij nog beroemder geworden, doordat hij regelmatig ludieke acties verzint en originele filmpjes op Facebook post. Mensen komen van heinde en verre voor Kees én zijn roomrijst toetjes. De eigenaar van Non Plus Ultra is overal in de zaak bezig, maar is en blijft een kok in hart en nieren.

1 dag geleden
Brandweer redt 150 koeien bij schuur in Poortvliet; Uitslaande brand snel onder controle

POORTVLIET - De inzet van de brandweer aan de Weihoekweg in Poortvliet was vrijdagmiddag uiterst succesvol. Niet alleen de woning en de schuur werden behouden, ook de 150 koeien in de schuur hebben het gered. Dat meldt de veiligheidsregio.

2 dagen geleden
Veel handwerk bij oogst hangcultuurmosselen

Nu de hangcultuurmosselen twee jaar oud zijn is het tijd om ze te oogsten. De mosselmannen van Neeltje Jans Mosselen varen met de ZZ18 af en aan om de volgroeide hangcultuurmosselen binnen te halen.

2 dagen geleden
Brandweerman Arco Kunst: ‘Als de pieper gaat, dan ben je er.’

Arco Kunst is 57 jaar oud en woont in Sint Philipsland. Een groot deel van zijn leven staat in het teken van de brandweer. Hij werkt bij de brandweer Zeeland en is daar verantwoordelijk voor onder andere de opleidingen. Naast instructeur is hij ook docent. 

3 dagen geleden
Buitenspeeldag

Woensdagmiddag 9 juni, vanaf 14.00 uur, verwelkomt het Evenementen Comité Smalstad (ECS) kinderen op het parkeerterrein aan de Haven. Daar is de start van een loopronde door de dorpskern waarbij de kids op zoek gaan naar posters met uitdagende opdrachten.

3 dagen geleden
Geslaagd? Dan zetten wij je in het zonnetje!

THOLEN - De examens zitten er op! Jarenlang heb je uitgekeken naar dit moment en als het een beetje meezit, heb jij straks gewoon je diploma op zak!

3 dagen geleden