Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brandweer schaalt verder af in Mariapeel

Brandweer schaalt verder af in Mariapeel

MARIAPEEL (ANP) - De brandweer heeft goede hoop dat de brand in Mariapeel in Limburg bij de Brabantse grens niet meer oplaait. "Het gaat de goeie kant op", zei een woordvoerder van de brandweer donderdagmiddag. Het alarmniveau voor het gebied wordt donderdag in de loop van de namiddag verder verlaagd.

Ook is één waterwagen uit het gebied weggehaald en naar een zeer grote bosbrand in Kessel gestuurd. Er blijven nog twee waterwagens en twee tankautospuiten achter in Mariapeel om het 40 hectare grote gebied in de gaten te houden.

Door de hogere temperaturen is veel rook opgetrokken, waardoor het gehalte aan koolmonoxide sterk is gedaald. Daardoor kunnen ook de loonwerkers met grote waterwagens achter tractoren weer het gebied in om te blussen. De loonwerkers zijn daar in opdracht van Staatsbosbeheer en hebben veel water bij zich, aldus de woordvoerder van de brandweer.

Droneteam

De blushelikopters die woensdag veel water hebben gedropt, worden niet meer ingezet in Mariapeel. Dat is niet meer nodig. Wel houdt een droneteam van industrieterrein Chemelot in Geleen het gebied in de gaten om oplaaiend vuur snel te ontdekken, waarna de brandweer het vuur in de kiem kan doven.

"Alles blijft binnen de stoplijnen die we hebben aangelegd om de brand tegen te houden", zei de woordvoerder. "Het vuur leek donderdagmiddag even op te laaien, maar we hebben het snel de kop ingedrukt met twee blusploegen."

Rook

Voor donderdagavond en -nacht, als de temperatuur gaat dalen, wordt meer rook verwacht. "Die blijft dan hangen", zei de woordvoerder. Dan kan Staatsbosbeheer in verband met de vorming van koolmonoxide niet verder blussen. Oplaaiend vuur wordt dan geblust door brandweerlieden met zuurstofmaskers.

De brand brak woensdagochtend vroeg uit. Vogelspotters maakten er om 06.30 uur melding van. Het ging toen nog om één hectare die in brand stond, maar het vuur greep snel om zich heen door de grote droogte in het anders natte Peelgebied.

Meer uit Binnenland

Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

1 uur geleden
Johan Derksen voor het eerst in top 3 Media100, Arjen Lubach op 1

AMSTERDAM (ANP) - Johan Derksen staat dit jaar op de derde plek in de Media100, de jaarlijkse lijst van de honderd meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media. Het is voor het eerst dat de tv-analist zo hoog in de lijst staat. Hij moet zijn baas John de Mol, die op de tweede plek staat, nog wel voor zich dulden. Arjen Lubach staat net als vorig jaar op de eerste plek.

1 uur geleden
Barendrecht wil alsnog opvanglocatie bij grens met Rotterdam

BARENDRECHT (ANP) - Barendrecht wil tegen de grens met Rotterdam alsnog een opvanglocatie voor asielzoekers realiseren. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

1 uur geleden
Grote spoorstaking in Duitsland begonnen, veel hinder verwacht

BERLIJN (ANP) - Een landelijke spoorstaking in Duitsland is donderdagavond om 22.00 uur van start gegaan. Spoorpersoneel legt in totaal 24 uur het werk neer. De verwachting is dat daardoor duizenden treinen niet zullen rijden, zowel op regionale verbindingen als langeafstandstrajecten. NS heeft al aangekondigd dat er vrijdag geen internationale treinen tussen Nederland en Duitsland zullen rijden.

1 uur geleden
Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

3 uur geleden
Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

5 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

6 uur geleden