Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brandweer Heinkenszand wellicht nog voor zomer naar tijdelijke post

Brandweer Heinkenszand wellicht nog voor zomer naar tijdelijke post

HEINKENSZAND - De brandweer van Heinkenszand verhuist mogelijk nog voor deze zomer naar haar tijdelijke post. De gemeente Borsele heeft hiervoor het terrein van de gemeentewerkplaats aan de Dorpsstraat op het oog.

In de eerste helft van 2023 verwacht de gemeente de brandweerkazerne op de nieuwe locatie, op de hoek van de Guldenroedestraat en Hoefbladstraat in Heinkenszand, in gebruik te nemen. Op de huidige plek, aan de Stenevate, maakt de post plaats voor de nieuwe Lidl-supermarkt. Omdat er bezwaar is aangetekend tegen de bouw van de super, dient de zaak bij de Raad van State. Zolang de supermarkt geen groen licht heeft voor de nieuwbouw, hoeft de brandweer niet te verhuizen. De gemeente houdt er rekening mee dat het nog enkele maanden duurt voordat de rechter een uitspraak doet.

Hoofdontsluitingsweg

Voor de keuze van de tijdelijke locatie nam de gemeente samen met de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ), waaronder de brandweerdienst valt, dertien locaties onder de loep. Aangezien de meeste vrijwilligers in Heinkenszand wonen, moet de tijdelijke post in het dorp komen, staat in een gemeentelijke nota. ‘De gemeentewerkplaats ligt aan de rand van Heinkenszand en dicht bij een van de belangrijkste hoofdontsluitingswegen, de Heinkenszandseweg’, staat in de nota. ‘Hier kan de ploeg de brandweerzorg op een verantwoorde wijze voortzetten totdat ze de definitieve locatie in gebruik neemt.’ De gemeente heeft een vergunning nodig om de tijdelijke post in te richten. Hiertegen kunnen belanghebbenden bezwaar aantekenen. ‘Uit akoestisch onderzoek blijkt dat het gebruik van de locatie als gemeentewerkplaats en tijdelijke brandweerpost voldoet aan de wet Milieubeheer.’

Maandagavond

Het plan is om de brandweerauto te stallen in de grote loods van de gemeentewerkplaats. ‘Hiernaast is ruimte om tijdelijke huurunits te plaatsen als verblijfsruimte voor de vrijwilligers met een instructielokaal, douches en toiletten.’ De vrijwillige brandweer oefent eens per week, op maandagavond. ‘De achttien vrijwilligers verzamelen bij de post en vertrekken dan naar een oefenlocatie’, legt de gemeente uit in een brief aan de bewoners. ‘Ook trainen ze soms bij de gemeentewerkplaats, zoals al jaren gebruikelijk is. De avond eindigt uiterlijk om 23.00 uur.’ Het aantal uitrukken schat de gemeente op basis van eerdere cijfers op vijftig per jaar. ‘De meeste uitrukken zijn overdag en ‘s avonds. De brandweer gebruikt de sirenes alleen bij levensgevaar en als de verkeerssituatie daarom vraagt.’

Het terrein aan de Dorpsstraat is volgens de gemeente geschikt als tijdelijke, maar niet als permanente post. ‘Deze locatie ligt minder centraal in het verzorgingsgebied en is met name voor de vrijwilligers uit ‘s-Heer Arendskerke niet goed aan te rijden. Voor de tijdelijke post is dit niet van belang, omdat de vrijwilligers uit ‘s-Heer Arendskerke nog mogen uitrukken met een apart dienstvoertuig totdat de nieuwe brandweerpost operationeel is.’

Voor de nieuwe kazerne op de hoek van de Guldenroedestraat en Hoefbladstraat moet het bestemmingsplan worden aangepast. Deze procedure begint naar verwachting nog deze maand. Het hele traject, vanaf de start van de bestemmingsplanprocedure tot de oplevering van het gebouw, duurt ongeveer twee jaar.

Meer uit Beveland

Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

20 minuten geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 uur geleden
Lintje voor maar liefst twaalf inwoners Borsele

KWADENDAMME - Vergeleken met voorgaande jaren daalde er vrijdagmorgen een enorme lintjesregen neer op de gemeente Borsele. Bij een feestelijke bijeenkomst in de kerk in Kwadendamme zijn maar liefst twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Betsy Rentmeester, Anneke Kampstra, Leny Rijk, echtpaar Kot, Ad Lijmbach, Dies Beulens, Jos van Moolenbroek, Jan Steenbakker, Kees Faasse en Theo van de Swaluw zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lau Rentmeester mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

1 uur geleden
Weekendweer: kans op onweersbuien tijdens Koningsdag

GOES - Dit weekeinde komt de temperatuur hoger uit dan voorgaande dagen, maar er is wel kans op buien. 'Koningsdag verloopt wisselend met droge perioden, maar ook buien, bij 14 en 18 graden', voorspelt weerbureau Weeronline. 

2 uur geleden
Vrouw gewond bij autobotsing in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Bij een aanrijding tussen twee auto's is vrijdagochtend in Heinkenszand een vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

2 uur geleden
Auto rijdt tegen boom op Torendijk in Kortgene, bestuurder ernstig gewond

KORTGENE - Bij een eenzijdig auto-ongeval op de Torendijk in Kortgene is donderdagavond de bestuurder ernstig gewond geraakt. 

4 uur geleden
Zeeuwse Milieufederatie klaagt Nederlandse staat aan voor PFAS-verontreiniging

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieufederatie heeft samen met toen andere belangenorganisaties de Staat der Nederlanden aangeklaagd voor de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging. De organisaties hebben Knoops' advocaten in de arm genomen en de rechtszaak begint op 7 augustus bij de rechtbank in Den Haag. In de rechtszaak wordt onder meer verwezen naar de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde.

1 dag geleden