
Brandstofsector vreest impact consumenten in VS door heffingen
HOUSTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse branchevereniging voor brandstof- en petrochemische producenten AFPM vreest voor hogere prijzen in de Verenigde Staten als gevolg van de importheffingen die president Donald Trump heeft aangekondigd voor Canadese en Mexicaanse olie- en energieproducten. De organisatie hoopt daarom dat de tarieven niet te lang zullen gelden.
"We hopen dat er snel een oplossing kan worden bereikt met onze Noord-Amerikaanse buren, zodat ruwe olie, geraffineerde producten en petrochemische producten van de tarieflijst worden gehaald voordat consumenten de gevolgen merken", heeft de organisatie in een verklaring naar buiten gebracht.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag importheffingen aangekondigd voor producten uit Canada, Mexico en China. Het gaat om heffingen van 25 procent voor producten uit Canada en Mexico. Voor olie, gas en brandstof uit Canada geldt een heffing van 10 procent. De importheffingen betekenen dat bij het importeren van de betreffende producten een extra heffing betaald moet worden. Amerikaanse consumenten aan de pomp dreigen daarvan dus de dupe te worden.
Raffinagesnelheid
De tarieven kunnen de leveringen van de twee grootste buitenlandse olieleveranciers aan de VS inperken. Dat zou de benzineprijzen in het land tijdelijk kunnen opdrijven, hebben analisten van Goldman Sachs laten weten. Brandstofproducenten hebben ook gewaarschuwd dat de heffingen de raffinagewinsten zullen aantasten en de oliemarkt op zijn kop kunnen zetten. Amerikaanse fabrieken zouden de raffinagesnelheid kunnen verlagen als reactie hierop.
"Energiemarkten zijn sterk geïntegreerd, en vrije en eerlijke handel over onze grenzen heen is cruciaal om betaalbare en betrouwbare energie te leveren aan Amerikaanse consumenten", reageerde het American Petroleum Institute daarnaast. De organisatie benadrukte wel te zullen blijven samenwerken met de regering-Trump "aan volledige uitzonderingen die de betaalbaarheid van energie voor consumenten beschermen". Met die inspanningen wil de organisatie ook Amerikaanse werkgelegenheid proberen veilig te stellen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Foot Locker schoot donderdag zo'n 83 procent omhoog op de aandelenbeurzen in New York. De sportschoenenketen, die in Nederland ook tientallen winkels heeft, wordt overgenomen door branchegenoot Dick's Sporting Goods (min 12,4 procent). Dick's, dat zo'n 800 grote sportwinkels in Amerikaanse voorsteden heeft, betaalt omgerekend 2,1 miljard euro voor Foot Locker. Beide sportketens hebben last van de handelsoorlog van president Donald Trump. Veel van de producten die ze verkopen van merken als Adidas en Nike worden in China en Vietnam gemaakt.
5 minuten geledenBRASSCHAAT (ANP) - Belgische makelaars zien de laatste maanden een flinke toename van Nederlandse woningzoekenden die net over de grens op zoek zijn naar een huur- of koopwoning. "Huurders vanwege de krapte op de Nederlandse huurmarkt. Kopers omwille van het prijsverschil", zegt makelaar Stijn Adams van de Belgische makelaarsorganisatie De Boer & Partners. Deze organisatie is met zestien kantoren een van de grotere spelers op de Belgische vastgoedmarkt.
35 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De winkelverkopen in de Verenigde Staten zijn afgelopen maand nauwelijks gestegen, wat erop wijst dat consumenten hun uitgaven hebben teruggeschroefd vanwege zorgen over stijgende prijzen als gevolg van invoerheffingen. De waarde van de detailhandelsverkopen, niet gecorrigeerd voor inflatie, steeg met 0,1 procent na een stijging van 1,7 procent in maart, zo bleek donderdag uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Handel.
43 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - De voor beleggingsfraude veroordeelde oud-directeur van Easy Life moet nu ook de cel in voor faillissementsfraude. John W. ging in 2008 failliet nadat aan het licht was gekomen dat hij deelnemers aan zijn beleggingsfonds voor tientallen miljoenen euro's had benadeeld. Desondanks hield hij er na zijn persoonlijke bankroet een luxueus leven op na door geld verborgen te houden voor de curator. Daarvoor moet hij nu vier jaar de cel in, besliste de rechtbank in Den Bosch donderdag.
54 minuten geledenTILBURG (ANP) - Snackfabrikant Van Geloven, bekend van merken als Mora en Van Dobben, is van plan om de helft van zijn productielocaties in Nederland en België te sluiten. De voorgenomen ingreep heeft gevolgen voor 142 medewerkers, van wie 67 in Nederland, meldt het bedrijf. Met de plannen hoopt het concern de continuïteit van het bedrijf te borgen en verder te groeien in Nederland, België en daarbuiten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten kunnen profiteren van de dalende gasprijs door over te stappen naar een beter energiecontract, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ondanks goedkoper gas constateert de markttoezichthouder namelijk dat de tarieven van verschillende leveranciers flink hoger zijn dan die van vergelijkbare contracten bij andere leveranciers.
3 uur geledenARNHEM (ANP) - Het blijft nog steeds onzeker of na 2030 altijd genoeg stroom kan worden geleverd, zegt hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Het bedrijf waarschuwde hier de afgelopen jaren ook al voor omdat de vraag naar elektriciteit toeneemt, traditionele stroomopwekking verdwijnt en hernieuwbare energiebronnen niet altijd constant stroom produceren. TenneT roept daarom op om haast te maken met onderzoek naar de beste manieren om op momenten van tekorten toch iets achter de hand te hebben. Ook pleit TenneT voor onderzoek naar manieren om energieopslag in bijvoorbeeld batterijen te stimuleren.
3 uur geleden