Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brandganzen vertrekken niet meer allemaal naar Hoge Noorden

Brandganzen vertrekken niet meer allemaal naar Hoge Noorden

WAGENINGEN (ANP) - Brandganzen vertrekken in het vroege voorjaar niet meer allemaal naar het Hoge Noorden. Brandganzen golden heel lang als typische trekvogels, maar het dier heeft zich inmiddels zo goed aangepast aan Nederlandse omstandigheden dat een deel van de vogels na de overwintering gewoon hier blijft en ook broedt. De blijvers doen het net zo goed als de trekkers, aldus dierecoloog Chiel Boom van het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW.

De brandganspopulatie in Nederland is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw sterk gegroeid. In die tijd overwinterden ongeveer 20.000 dieren in Nederland. Nu zijn het er meer dan 1,2 miljoen. De meeste brandganzen die naar Nederland komen, zijn afkomstig van Nova Zembla en Zweden. Trekkende brandganzen arriveren tegen december en gaan rond maart weer naar koude gebieden om te broeden, zegt Vogelbescherming Nederland.

Boom stelt vast dat ganzen die niet meer trekken wat meer tijd voor het broeden nemen. Ze hebben ook minder haast, aldus de dierecoloog, want ze hoeven geen vetreserves op te bouwen voor het arctisch klimaat. Ook profiteren ganzen die niet meer trekken van een veel langer beschikbaar voedselaanbod. De dieren zijn over het algemeen minder actief dan hun trekkende soortgenoten, stelde Boom vast met een soort stappenteller voor ganzen.

Het is volgens NIOO-KNAW belangrijk om onder andere vanwege de klimaatverandering meer te begrijpen van de vogeltrek. Het onderzoek naar de brandganzen heeft voor nieuwe inzichten gezorgd. Het is belangrijk dat de vogeltrek wel blijft bestaan, want trekvogels hebben veel invloed op een gebied waar ze onderweg rusten. Mensen zouden voor aantrekkelijke omstandigheden in zulke gebieden kunnen zorgen.

Meer uit Binnenland

Douane onderschept iets minder coke in afgelopen halfjaar

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.

2 uur geleden
Voedingscentrum waarschuwt voor gebruik afslankmedicatie

DEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.

6 uur geleden
Kamer neemt woningwet aan die ook voorrang statushouders verbiedt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

7 uur geleden
VNG 'buitengewoon teleurgesteld' dat Kamer voor asielwetten stemt

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.

7 uur geleden
UNICEF: impact asielwetten op kinderen is ingrijpend

DEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.

7 uur geleden
Verdachte situatie in Roosendaal ten einde, man uit huis gehaald

ROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.

10 uur geleden
Officiële hittegolf over, in De Bilt niet warmer dan 22,0 graden

HOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.

11 uur geleden