Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brandbrief VVD-fracties Noord-Brabant over drugsafvaldumpingen

Brandbrief VVD-fracties Noord-Brabant over drugsafvaldumpingen

BERGEN OP ZOOM (ANP) - De VVD-raadsfracties van twaalf gemeenten in het westen van Noord-Brabant maken zich grote zorgen over de vele drugsafvaldumpingen in het buitengebied van de provincie. In een gezamenlijke brandbrief aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de VVD-Tweede Kamerfractie wijzen ze op het ontbreken van handhaving en vragen ze om hulp.

"Bijna wekelijks wordt er gedumpt in onze bossen. Losse vaten, achtergelaten bestelwagens, losse plassen of verstopte putten. Ons drinkwater loopt gevaar. Het vervuilt onze natuur, diezelfde natuur waarvoor we ons moeten houden aan stikstofmaatregelen. Spelende kinderen lopen brandwonden op. Het buitengebied is haar onschuld verloren", aldus de VVD'ers in onder meer Bergen op Zoom, Breda en Roosendaal.

Dat er in het westen van de provincie veel wordt achtergelaten in de natuur is voor hen geen verrassing. "Er is veel buitengebied: bossen, weilanden. Veel plekken waar men ongestoord hun gang kan gaan. Maar bovenal: er is nauwelijks handhaving." Ze wijzen erop dat de politie onderbezet is en buitengewoon opsporingsambtenaren "niet opgewassen zijn tegen deze grote professionele misdaadnetwerken".

Ze juichen het toe dat er veel energie wordt gestoken in het tegengaan van de productie van drugs en het oprollen van labs waarin die worden gemaakt. Maar zien dat handhaving op het dumpen van drugsafval sterk achterblijft. "Daarom deze brandbrief: helpt u ons alstublieft, want het kan echt niet langer zo."

Ze pleiten voor cameratoezicht, vaste patrouilles van politie, defensie of een speciale taskforce in de vorm van de vroegere veldpolitie die zich hierop volledig kan richten. "In het bos, langs de velden en rondom de bekende hotspots. Preventieve controles in het buitengebied. Goede forensische opvolging na een dumping. Helpt u ons alstublieft! Voor ons milieu, voor onze landbouw, voor onze veiligheid. Wij redden het niet meer alleen", schrijven ze.

Meer uit Binnenland

Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

2 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

3 uur geleden
Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

3 uur geleden
Opvanglocaties asielzoekers in Assen en Maastricht langer open

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.

4 uur geleden
Plasterk spreekt vrijdag met laatste vier partijleiders

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.

5 uur geleden
Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.

7 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

7 uur geleden