
Branchevereniging: revalidatiecentra in financiële problemen
UTRECHT (ANP) - De revalidatiecentra in Nederland hebben moeite om overeind te blijven, waarschuwt hun overkoepelende organisatie, Revalidatie Nederland. De branchevereniging zegt dat bijna alle centra verlies draaien, onder meer door de hoge energieprijzen en stijgende personeelskosten. "Zonder oplossing op korte termijn loopt de zorg aan kwetsbare patiënten gevaar", aldus Revalidatie Nederland.
In de revalidatiecentra kunnen mensen op krachten komen na bijvoorbeeld een aandoening of een ongeluk. De centra behandelen naar eigen zeggen "steeds vaker complexe patiënten, met ernstige aandoeningen op lichamelijk, cognitief en psychisch vlak". Om die mensen te helpen, zijn relatief veel zorgverleners nodig, maar de centra vinden dat ze te weinig vergoeding krijgen voor hun werk.
Revalidatie Nederland roept zorgverzekeraars daarom op "een eerlijke prijs te betalen voor de zorg die de medisch specialistische revalidatie biedt".
Henri Plagge, bestuurslid van de branchevereniging en bestuursvoorzitter van de Limburgse revalidatiegroep Adelante, zegt dat de sector op jaarbasis ongeveer 95 miljoen euro extra nodig heeft. De totale begroting van de branche zou met zo'n 13 procent moeten stijgen, van bijna 700 miljoen euro naar bijna 800 miljoen euro. "Dat is nodig om op het niveau van zorg van voor 2022 te blijven. En wat er na 2023 nodig is, weet nog niemand. Revalidatiecentra hebben grote ruimtes en zwembaden, die kosten veel energie. Je kunt de temperatuur van het zwemwater wel een graadje lager zetten, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Mensen met spierziektes kun je niet in koud water laten zwemmen. En we hebben nog geen nieuwe cao, dat is potentieel ook een grote kostenstijging", aldus Plagge.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
11 uur geledenLEIDEN (ANP) - Veel studentes op universiteiten worden daar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo'n 52 procent van hen zegt dat in de afgelopen twaalf maanden te hebben meegemaakt. Het gaat niet alleen om fysiek geweld, maar ook om bijvoorbeeld vieze opmerkingen. Sommigen zijn online lastiggevallen.
12 uur geleden