Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brancheclub oliesector: alternatief Russische aardolie onzeker

Brancheclub oliesector: alternatief Russische aardolie onzeker

DEN HAAG (ANP) - Olieraffinaderijen zullen in ieder geval op korte termijn een stuk minder kunnen produceren als zij stoppen met het kopen van Russische olie. Of dat zich later weer herstelt, hangt af van hoe snel zij een vervanger van de zware Oeral-olie uit Rusland kunnen vinden. Volgens de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) is het niet zeker dat deze één op één te vervangen is. "Maar ook in Koeweit en Venezuela is heel zware olie", aldus een woordvoerder.

Wel is het zo dat raffinaderijen optimaal zijn afgesteld op een bepaalde "cocktail van te gebruiken oliën". Als een ingrediënt van dit recept, in dit geval Oeral, wegvalt zal dat in ieder geval op korte termijn tot een verminderde productie leiden. Voor het vinden van een alternatief zijn, behalve of een type aardolie zwaar is, nog meer specificaties belangrijk. "En dat is een beetje het geheim van de chef", zegt de VNPI-zegsman.

Olie- en gasconcern Shell maakte dinsdag bekend helemaal uit Rusland te vertrekken vanwege de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf gaat ook geen olie meer kopen uit het land. Dat zal in eerste instantie vooral voor Shell zelf problemen opleveren en niet zozeer voor handelaren die bij het concern inkopen, aldus de VNPI-woordvoerder. Volgens hem blijven genoeg aanbieders over.

Aanvoerlijnen

Shell heeft gezegd de komende weken aanvoerlijnen voor raffinaderijen te gaan verleggen om te zorgen dat zij ook zonder Russische olie kunnen doorwerken. In die periode zou de productie lager kunnen liggen. De VNPI zegt dat het afwachten is of de productie later wel weer op niveau komt. Dat ligt eraan of een geschikt alternatief wordt gevonden.

De Verenigde Staten hebben dinsdag aangekondigd de import van olie, gas en kolen uit Rusland te verbieden. Het Verenigd Koninkrijk heeft een verbod op de import van Russische olie aangekondigd dat aan het einde van het jaar ingaat.

Meer uit Financieel

Bedrijfsinvesteringen krimpen weer na forse groei

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in mei 6,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's, machines (waaronder defensiematerieel) werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april namen de bedrijfsinvesteringen nog met 6,5 procent toe.

9 minuten geleden
Consumentenvertrouwen opnieuw fractie lager in juli

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juli opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni en mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand iets negatiever over de economie dan in juni en vrijwel even negatief over de koopbereidheid.

12 minuten geleden
Cybersecurity-start-up Wiz wijst miljardenbod Google af

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Cybersecurity-start-up Wiz heeft een overnamebod van 23 miljard dollar van Google-moederbedrijf Alphabet afgewezen. In plaats van te worden ingelijfd door Alphabet blijft het bedrijf vasthouden aan de plannen voor een eigen beursgang, meldt persbureau Bloomberg.

14 minuten geleden
Congres VS wil baas CrowdStrike horen na computerstoringen

WASHINGTON (ANP) - Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft topman George Kurtz van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike gevraagd om te getuigen over een gebrekkige software-update die wereldwijd grote storingen veroorzaakte.

4 uur geleden
Chipmaker NXP ziet winst en omzet dalen door 'uitdagende' markt

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse chipfabrikant NXP heeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder winst en omzet behaald. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf, dat een beursnotering in New York heeft, spreekt van "uitdagende" marktomstandigheden. Toch verwacht NXP in het huidige kwartaal weer te kunnen groeien.

8 uur geleden
Mattel grote winnaar op Wall Street door overnamespeculaties

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel stond maandag in het middelpunt van de belangstelling op Wall Street door overnamespeculaties. Investeringsmaatschappij L Catterton zou een bod op het bedrijf, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, hebben uitgebracht, zo meldde persbureau Reuters op basis van bronnen. Het aandeel schoot omhoog na het nieuws en sloot ruim 15 procent hoger.

8 uur geleden
Investeerder wil speelgoedmaker Mattel overnemen, zeggen bronnen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij L Catterton, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Het Franse luxebedrijf LVMH zou dit bod ondersteunen.

10 uur geleden