Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Branche: dramatisch tekort aan beveiligers in Nederland

Branche: dramatisch tekort aan beveiligers in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Het tekort aan beveiligers in Nederland is "dramatisch". Dat zegt directeur Leon Vincken van branchevereniging Vbe NL naar aanleiding van het bericht dat een eventuele huldiging van Ajax woensdag niet op het Museumplein maar in het stadion moet plaatsvinden. Volgens burgemeester Femke Halsema van Amsterdam was het niet mogelijk om genoeg beveiligingspersoneel te vinden.

"Dat klopt helemaal en dat geldt voor heel Nederland", zegt Vincken daarover. "Het is mogelijk dat meer evenementen in de knel komen." Het kan ook dat evenementen kleiner of anders moeten worden ingericht vanwege het tekort. Volgens de directeur van de branchevereniging is het ook heel moeilijk om ad hoc een evenement of festival te organiseren waar honderden beveiligers voor nodig zijn.

Dat beaamt bestuurslid Mark Kramer van de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB). "Er is geen bedrijf dat dit helemaal alleen kan doen." Volgens Kramer worden er ook veel beveiligers ingezet bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen, waar 24 uur per dag iemand aanwezig moet zijn.

Flexwerkers

Vincken vertelt dat er voor de coronacrisis al sprake was van een tekort aan personeel in de sector. "Dat tekort is nu een heel groot." Evenementenbeveiliging heeft een hoge piekbelasting en hoge percentages flexwerkers. Die mensen hebben veelal elders werk gevonden tijdens de pandemie, zegt Vincken. Het vinden van nieuwe mensen is moeilijk en daarbij moeten nieuwe medewerkers worden gescreend en opgeleid.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) meldde eerder dit jaar al dat beveiligingsbedrijven moeite hebben met het vinden van personeel. Genoeg mensen met de juiste opleiding zijn er niet. Wie dat wel heeft, kan ook aan de slag bij politie, defensie en andere beveiligingssectoren. Die concurrentie maakt het tekort nog groter. Daar komt bij dat het personeel in de sector aan het vergrijzen is.

Meer uit Binnenland

Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

14 minuten geleden
Klaver vraagt Rutte: waarom niet aftreden om gaswinningsrapport?

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-leider Jesse Klaver wil van minister-president Mark Rutte weten waarom hij het vernietigende enquêterapport over de gaswinning in Groningen geen reden vindt om af te treden, terwijl hij dat in 2021 wel deed naar aanleiding van een al net zo hard rapport over het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. In beide gevallen was immers de conclusie dat er sprake was van "systeemfalen", zo hield Klaver de premier voor in het debat over de conclusies van de parlementaire enquête.

1 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

1 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

1 uur geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

1 uur geleden
Senaat neemt afscheid van 39 leden na bijna 1000 wetsvoorstellen

DEN HAAG (ANP) - Met korte toespraken voor de betrokkenen door voorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft de Eerste Kamer dinsdag afscheid genomen van 39 senatoren. Onder hen bekendere politici als Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Ruud Koole (PvdA), Petra Stienen (D66) en Theo Hiddema, die in maart vorig jaar overstapte van Forum voor Democratie naar de fractie-Frentrop vanwege het pro-Russische standpunt van FVD over de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

1 uur geleden