
Brabantse insectenkweker Protix krijgt miljoenenlening van de EIB
BERGEN OP ZOOM (ANP) - Protix, 's werelds grootste insectenkweker uit Bergen op Zoom, krijgt een lening voor maximaal 37 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Protix wil dat geld gebruiken om de bouw van een nieuwe fabriek in Polen te financieren, heeft het bedrijf bekendgemaakt.
Protix kweekt insecten om daar op een duurzame manier eiwitten en vetten uit te produceren. Die voedingsstoffen worden gebruikt voor onder meer voeding voor huisdieren en meststoffen. De lening van de EIB moet Protix "in staat stellen zijn activiteiten uit te breiden en zijn technologieën toe te passen die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van oplossingen binnen de bio-economie", legt vicevoorzitter Teresa Czerwińska van de EIB uit.
Protix-topman Kees Aarts stelde vorig jaar in gesprek met het ANP al op het punt te staan om internationaal uit te breiden. In Polen worden volgens Protix nu verschillende locaties onderzocht.
Tyson Foods
Financieel topvrouw Lynn De Proft van Protix zegt enthousiast te zijn over de overeenkomst die met de EIB is gesloten. "Niet alleen vanwege de mogelijkheden die dit biedt voor verdere uitbreiding, maar ook als een klinkende bevestiging. Deze steun versterkt het feit dat onze industrie niet alleen een blijvende positie heeft, maar ook klaar is voor aanzienlijke groei."
In oktober maakte de Amerikaanse vleesverwerker Tyson Foods al bekend te gaan investeren in Protix. Ook werd bekend dat de twee bedrijven gingen samenwerken voor de bouw van een fabriek in de Verenigde Staten.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.
5 minuten geledenHOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
40 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
43 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
2 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geleden