Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brabantia ziet omzet licht dalen, ondanks forse prijsverhogingen

Brabantia ziet omzet licht dalen, ondanks forse prijsverhogingen

VALKENSWAARD (ANP) - Brabantia, bekend van onder andere prullenbakken, keukengerei en broodtrommels, heeft de inkomsten over 2022 licht zien dalen als gevolg van forse kostenstijgingen. De omzet ging met ongeveer 4 procent omlaag tot 162 miljoen euro. De winst is wel "beduidend lager", zegt directeur Tijn van Elderen, de vierde generatie van het Brabantse familiebedrijf.

De omzetdaling kon niet voorkomen worden met prijsverhogingen van 10 tot 20 procent. "De kosten zijn veel harder gestegen dan wij onze prijzen konden verhogen, met 30 tot 35 procent. De kosten van grondstoffen, energie, personeel en transport zijn allemaal enorm gestegen in het afgelopen jaar", zegt Van Elderen.

Toch is hij niet ontevreden. "We hebben echt een goede prestatie geleverd onder ingewikkelde marktomstandigheden. En we hebben het veel beter gedaan dan onze beursgenoteerde concurrenten die de omzet veel harder zagen dalen", stelt de topman.

Bijna 200 nieuwe producten

Waar de winst over 2022 precies op uitgekomen is wil hij niet kwijt. Het is in ieder geval een stuk lager dan de behaalde winst van 16 miljoen in 2021.

Het meer dan 100 jaar oude familiebedrijf, met hoofdvestiging in Valkenswaard, heeft ongeveer 1100 mensen in dienst. Daarvan werken er zo'n 100 in Nederland. Brabantia haalt het grootste deel van zijn omzet in het Verenigd Koninkrijk en Nederland, gevolgd door Frankrijk, Spanje en Duitsland.

Volgens Van Elderen heeft de onderneming zijn assortiment vorig jaar uitgebreid met bijna 200 nieuwe producten. Het gaat om onder meer om waterflessen, lunchboxen, soepbekers en besteksets. Ook kwamen er nieuwe badkamercollecties bij.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

10 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

12 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

14 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

15 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

16 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

16 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden